Na današnji dan 1976. godine: U saobraćajnoj nesreći poginula pjevačica Silvana Armenulić

Na današnji dan 1976. godine: U saobraćajnoj nesreći poginula pjevačica Silvana Armenulić
Umjetničko ime Silvana uzela je po tada popularnoj ...

Silvana (Zilha) Armenulić, djevojački Barjaktarević, rođena je 18. maja 1939. godine u Doboju. Bila je treće od desetoro dejce poslastičara Mehmeda Barjaktarevića. Sa šesnaest godina otišla je kod tetke u Sarajevo i tamo počela da pjeva po kafanama.

silvana2

Umjetničko ime Silvana uzela je po tada popularnoj glumici Silvani Mangano, čiji je film "Gorka riža" posebno voljela.
 
Bila je interpretatorka novokomponovanih narodnih pjesama i sevdalinki. Svoje arhivske snimke sevdalinki snimila je za arhiv Radio Beograda šezdesetih godina 20. vijeka. Svojom pojavom, načinom odijevanja i pjesmama napravila je veliku promjenu u narodnoj muzici. Pjesma "Šta će mi život" Tome Zdravkovića, koju je otpjevala u TV seriji "Ljubav na seoski način", postala je megahit, a istoimena ploča, koju je izdao zagrebački "Jugoton", prodata je u, za to vrijeme, nevjerovatnih 300.000 primjeraka.


 
Godine 1961. se udala za poznatog jugoslovenskog tenisera Radmila Armenulića, sa kojim je 1964. dobila ćerku Gordanu.
 
Poginula je 10. oktobra 1976. godine u saobraćajnoj nesreći na auto-putu Beograd-Niš, kod mjesta Kolari. Zajedno sa njom poginula je i njena sestra Mirjana (Merima) Barjaktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RT Beograd, koji je i vozio auto.

Ne propustite