Prvo je pucao u baku, a uslijedila velika tragedija: Stao je kad ga je policija ubila

Objavljeno:25.05.2022 - 10:35
A A A Times Arial

Foto: ABC NEWS

NAORUŽANI tinejdžer ubio je najmanje 19 učenika i dvije učiteljice nakon što je upao u teksašku osnovnu školu u utorak, u najnovijem oružanom masovnom ubojstvu u SAD-u i najsmrtonosnijoj pucnjavi u školi u gotovo deset godina.

Krvoproliće je počelo kad je osumnjičeni 18-godišnjak, identificiran kao Salvador Ramos, pucao u svoju baku, koja je preživjela, rekle su vlasti.

Pobjegao je s mjesta događaja i slupao se autom u blizini Osnovne škole Robb u Uvaldeu u Teksasu, gradu oko 130 kilometara zapadno od San Antonija. Ondje je počeo krvavi pokolj koji je okončan nakon što je ubijen, kad ga je ustrijelila policija.

Motiv još nepoznat

Motiv se još ne zna.

Policajci su vidjeli napadača u pancirki koji izlazi iz udarenog automobila i reagirali, ali ipak je uspio upasti u zgradu i pucati, rekao je za CNN Erick Estrada, narednik u teksaškom odjelu za javnu sigurnost.

Biden: Vrijeme je da pretvorimo ovu bol u akciju

Govoreći iz Bijele kuće nekoliko sati kasnije, vidno potreseni američki predsjednik Joe Biden pozvao je Amerikance da se suprotstave politički moćnom američkom oružanom lobiju, koji je okrivio za blokiranje donošenja strožih zakona o sigurnosti vatrenog oružja.

Biden je naredio da do zalaska sunca u subotu zastave budu na pola koplja zbog najnovije tragedije.

"Kao nacija, moramo se zapitati: 'Kada ćemo se, za ime Boga, suprotstaviti oružanom lobiju'", rekao je Biden na nacionalnoj televiziji.

"Vrijeme je da pretvorimo ovu bol u akciju, za svakog roditelja, za svakog građanina ove zemlje", dodao je. Osudio je "one koji sprječavaju, odbacuju ili blokiraju razumne zakone o vatrenom oružju."

Zbog masovnih pucnjava u Americi često izbijaju javni prosvjedi te se poziva na strože provjere pri prodaji oružja i ostale kontrole vatrenog oružja uobičajene u drugim zemljama, ali takve mjere u više navrata nisu uspjele zbog jakog otpora, u čemu prednjače republikanci.

Vlasti su priopćile da je osumnjičeni za ubojstva u utorak djelovao sam.

Guverner Greg Abbott rekao je da ga je očito ubila policija koja se suočila s njim u školi te da su u pucnjavi pogođena dvojica policajaca, ali njihove ozljede nisu ozbiljne.

Nakon neusuglašenih ranih izvješća o broju mrtvih, teksaški dužnosnici za javnu sigurnost rekli su u utorak navečer da je ubijeno 19 školske djece i dvije učiteljice.

Gradić duboko u regiji Hill Country ima oko 16.000 stanovnika, od kojih je gotovo 80 posto Hispanoamerikanaca ili Latinoamerikanaca, prema podacima američkog popisa stanovništva.

Desetero ljudi poginulo je u masovnoj pucnjavi deset dana prije u Buffalu u New Yorku, u pretežno crnačkoj četvrti. Vlasti su optužile 18-godišnjaka za kojeg su rekle da je prešao stotine milja do Buffala i otvorio vatru iz jurišne puške u trgovini.

Ranjeni u bolnicama

Sveučilišna bolnica u San Antoniju objavila je na Twitteru da je primila dvije osobe stradale u pucnjavi u Uvaldeu, 66-godišnju ženu i 10-godišnju djevojčicu, obje u kritičnom stanju.

Memorijalna bolnica Uvalde priopćila je da je 15 učenika iz Osnovne škole Robb primljeno na odjel hitne pomoći, pri čemu je dvoje prebačeno u San Antonio na daljnju skrb. Nije odmah bilo jasno tko od njih nije preživio.

Četrdesetpetogodišnja žrtva pogođena metkom također je hospitalizirana u Memorijalnoj bolnici Uvalde, priopćila je bolnica.

Nekoliko sati nakon pucnjave policija je ogradila školu žutom trakom. Oko školskog dvorišta bilo je mnogo policijskih automobila i vozila hitne pomoći. Uniformirano osoblje stajalo je u malim skupinama, neki u kamuflažnim odorama i s poluautomatskim oružjem.

To je najnovija u nizu masovnih pucnjava u školama koje povremeno potiču žestoku raspravu između zagovornika strože kontrole oružja i onih koji se protive bilo kakvom zakonu koji bi mogao ugroziti ustavno pravo Amerikanaca na nošenje oružja.

Pucnjava u utorak u Teksasu najsmrtonosnija je pucnjava u nekoj američkoj školi otkako je naoružani napadač ubio 26 ljudi, uključujući 20 djece, u Osnovnoj školi Sandy Hook u Connecticutu u prosincu 2012.

Godine 2018. bivši učenik Srednje škole Marjory Stoneman Douglas u Parklandu na Floridi ubio je 17 učenika i nastavnika.