SVI IH MIJEŠAMO U SALATAMA, STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Krastavce i paradajz nikada ne biste trebali jesti ZAJEDNO u ISTOJ salati, EVO ZAŠTO!
Jedini kriterij koji ljudi imaju kada su u pitanju miješane salate su ukusni sastojci, ali bez obzira na ukus postoje i druge stvari koje se moraju uzeti u obzir.
Neki sastojci ne idu zajedno u salati, kao što je kombinacija paradajza i krastavaca.
Svako od ovih povrća ima različito vrijeme probave, a prema Ayurvedi moramo znati tačno vrijeme probave svake pojedene hrane prije nego što ih zajedno pomiješamo.
![]()
Kombiniranje namirnica koje imaju različito vrijeme probave nije nimalo poželjno. Kombinirajući takve sastojke može doći do fermentacije hrane u želucu i tako se može otrovati cijelo tijelo.
![]()
Krastavci i paradajz nisu međusobno kompatibilni i nikada ih ne bi trebali uzimati zajedno. Kad stignu do stomaka i započne proces fermentacije, a to može uzrokovati brojne probavne probleme.
![]()
Koje još kombiancije hrane nikada ne biste trebali jesti?
Voće nakon obroka
![]()
Voću je potrebno dosta vremena da se probavi u organizmu pa se ne bi smjelo dugo zadržavati u želucu. Ako jedete voće odmah nakon obroka to može dovesti do refluksa kiseline i drugih probavnih problema.
Evo još nekih kombinacija hrane koje nikada ne biste trebali jesti:
Voće nakon obroka
![]()
Voću je potrebno dosta vremena da se probavi u organizmu pa se ne bi smjelo dugo zadržavati u želucu. Ako jedete voće odmah nakon obroka to može dovesti do refluksa kiseline i drugih probavnih problema.
Tjestenina i sir
![]()
Veoma popularno jelo ali bi ga trebali izbjegavati u svakom slučaju. Tjestenina je bogata škrobom koji ima drugačije vrijeme digestije od proteina u siru, pa će kašnjenje dovesti do fermentacije i probavnih problema. Ovo isto vrijedi i za tjesteninu i meso.
Povrće i sir
![]()
Ovo je je još jedna kombinacija koju treba izbjegavati, jer može samo dovesti do nadutosti.
Mlijeko i banane
![]()
Mnogi ljudi vole kombinaciju ovih sastojaka ali ona znatno usporava vašu probavu!