Talibani naredili da televizijske voditeljice moraju pokrivati lice

Objavljeno:19.05.2022 - 12:27
A A A Times Arial

TALIBANI su naredili novinarkama u svim afganistanskim medijima da moraju pokrivati lice kad se pojavljuju na televiziji, objavili su u četvrtak lokalni mediji. Velika afganistanska medijska kuća TOLOnews objavila je tu vijest na svom službenom profilu na Twitteru.

Vijest je za dpa potvrdilo nekoliko novinara i producenata iz Kabula. Talibani su obavijestili sve televizijske postaje da je nova naredba konačna i da "nije za raspravu", prenose mediji. Društvenim mrežama šire se fotografije voditeljica prekrivenih lica.

"Moraju biti pokrivene tako da im se vide jedino oči"
Jedan od tamošnjih TV producenata rekao je da po novoj naredbi lica voditeljica moraju biti pokrivena "tako da im se vide jedino oči". Talibani još nisu izdali javno priopćenje vezano uz tu naredbu, koja je uslijedila ubrzo nakon što su uveli pravilo da žene moraju pokriti lice u javnosti.

Otkako su se vratili na vlast, talibani sustavno krše ljudska prava u zemlji i nameću ozbiljna ograničenja medijima. Bilo je više slučajeva premlaćivanja i pritvaranja novinara jer su radili svoj posao, a djevojkama i ženama oduzeta su brojna prava, uključujući pravo na obrazovanje, rad i kretanje.