Najnovije fotografije: Pluton ima plavo nebo i led na površini

Magazin
Najnovije fotografije: Pluton ima plavo nebo i led na površini
NASA je objavila prve fotografije izmaglice koja okružuje Pluton zajedno sa slikama na kojima se vide tragovi leda na patuljastoj planeti.

NASA je objavila prve fotografije izmaglice koja okružuje Pluton zajedno sa slikama na kojima se vide tragovi leda na patuljastoj planeti.

Slike u boji prikazuju po prvi put da je izmaglica svjetlo plava.

"Ko bi očekivao plavo nebo u Kuiperovom pojasu? Prelijepo je", rekao je Alan Star, vođa New Horizons misije. 

"Ta plava boja nam govori o veličini i kompoziciji čestica izmaglice", objašnjava Carly Howett, članica istraživačkog tima. "Plavo nebo je često rezultat razbijanja sunčeve svjetlosti na sitne čestice. Na Zemlji, te čestice su vrlo male molekule nitrogena. Na Plutonu su veće - ali ipak relativno sitne - čestice koje zovemo tolini.

Nasa je također objavila da je našla male regione sa ledom. Taj led je povezan sa prethodno viđenim crvenim oblicima na površini - i naučnici nisu sigurni zašto.

pluton-led

"Iznenađen sam što je ovaj led ovako crven", kaže Silvia Protopapa, članica naučnog tima Univerziteta u Marylandu. "Ne razumijemo vezu između leda i crvenih tolin koloranata na Plutonovoj površini."

Voda se pojavljuje samo u tragovima. Naučnici planiraju istražiti zašto se upravo ti oblici formiraju i zašto se pojavljuju baš tu.

"Većina površine Plutona ne otkriva led", rekao je član naučnog tima Jason Cook, "zato što je očito maskiran drugim isparljivijim oblicima. Razumjeti zašto se voda tamo pojavljuje baš tu, a ne na drugim mjestima, je izazov koji ćemo prihvatiti".

pluton

Ne propustite