BILA JE NAJLJEPŠA ŽENA JUGOSLAVIJE: Mijenjala vjeru i ime 2 puta!

Kiosk
BILA JE NAJLJEPŠA ŽENA JUGOSLAVIJE: Mijenjala vjeru i ime 2 puta!
.

Ita Rina je glumica za koju su skoro svi nekada čuli, makar dok su rješavali ukrštenicu. Ipak retko ko zna da se iza njenog imena krije čudesna sudbina.

Ita Rina je rođena kao Italina Lida - Ida Kravanja 1907. godine, u Divači. Umrla je kao Tamara Đorđević, 1979. u Budvi.

Njen život je bio poput nekog dobro izrežiranog filma, pun uspona i padova. Zarad karijere odrekla se toplog doma, dva puta je mijenjala ime, a propustila je i velike životne šanse.

Prvi izbor za mis Jugoslavije održan je 1926, i tada se čulo za Italinu Lidu, odnosno Idu Kravanju iz Divače kod Trsta.

Ida odnela pobjedu na takmičenju za mis Ljubljane, a zatim postala i mis Slovenije. Njoj je majka branila da se pojavi na finalnom izboru za najljepšu Jugoslovenku, ali je ona posljednjim vozom stigla u Zagreb u trenutku kada je žiri već birao najljepšu od tri finalistkinje.

Ispostavilo se da joj je taj dolazak u Zagreb promijenio život, piše Glossy.

Njenu ljepotu primijetili su njemački filmski producenti, pa je nakon kraćeg ubjeđivanja sa majkom, koja joj je branila put u Berlin, tada 20-godišnja Ida pobjegla od kuće i vozom otputovala za Berlin, gdje je potpisala ugovor sa jednom producentskom kućom.

- Kamere su počele da zuje. Svuda oko mene bili su kablovi. Neki potpuni stranci piljili su u mene, došaptavajući se među sobom. Govorili su mi da vrištim, da se smejem, mašem i plačem. Mislim da sam najprirodnije izgledala u scenama u kojima sam plakala. Bilo je dovoljno samo da se prisjetim koliko sam daleko od kuće i kako sam obmanula majku – prisjećala se Ita svog prvog iskustva.

Veoma brzo Ida je dobila bolju ponudi i odlučila je da raskine ugovor i potpiše novi sa jednom velikom produkcijskom kućom koja je od mlade glumice tražila da promijeni ime. Od tada ona je ponela ime Ita Rina.

Fanovi su je obožavali, a kritičari hvalili njenu “slovensku ljepotu” i dar za glumu. Dobijala je na stotine pisama obožavalaca i uslijedila je i ponuda za nastavak karijere u Holivudu.

Međutim, na vrhuncu slave, 1931. Iti je srce ukrao Miodrag Đorđević, inženjer iz Beograda i ona je riješila da sve ostavi i uda se za njega. Promijenila je vjeru prešavši u pravoslavlje i posle selidbe u Beograd po drugi put u životu uzela je i novo ime – Tamara Đorđević.

Dva najznačajnija filma Ite Rine su Erotikon iz 1929, priča o zavedenoj i napuštenoj kćerki čuvara željezničke stanice u češko-nemačkoj koprodukciji, koji je, pored nje, proslavio i mladog češkog reditelja Gustava Mahatija, i češki klasik Tonka zvana vješala. U ovom filmu iz 1930. Ita je glumila pros*itutku koja ispunjava posljednju želju ubici osuđenom na smrt i provodi s njim noć pred pogubljenje.

(Stil)

 

Ne propustite