ISKUSTVA

STUDENTICA MEDICINE SLUČAJNO OTKRILA DA IMA RAK ŠTITNJAČE: Doktorica primijetila neke uznemirujuće znakove

Objavljeno:16.05.2022 - 22:50
A A A Times Arial

Gabriella Barboza bila je studentica treće godine medicine u Brazilu kada ju je njen profesor zamolio da pokaže kako možemo provjeriti tumore na vratu. Ali Barboza je malo predobro odigrala ulogu pacijenta - zapanjivši doktoricu, koja je primijetila neke uznemirujuće znakove i ohrabrila je da zvanično pregleda vrat, piše New York Post, prenosi Newsflash.

Barboza je poslušala savjet i saznala da ima papilarni karcinom štitnjače, najčešći tip raka štitne žlijezde, objavio je Post.

"Kada sam saznala, moj svijet se srušio", rekla je Barboza (22) za Newsflash o svojoj dijagnozi iz 2020.

Stalno sam razmišljala: 'Premlada sam da se suočim s ovim', rekla je za Newsflash. "Puno sam plakala i nisam htjela vjerovati. 

PTC je najčešći kod žena mlađih od 40 godina, prema WebMD-u. Nejasno je šta ga uzrokuje, ali je povezano s nekim genetskim stanjima i može biti komplikacija radijacije za druge vrste raka. Budući da se sporo širi, obično se može liječiti.

Iako često ne izaziva simptome, ali kako bolest napreduje, može dovesti do kvržice, otežanog gutanja i disanja, te grlobolje.

U trenutku kada je Barbozin rak snimljen, proširio se na druge dijelove njenog vrata, poput jednjaka, prenosi Newsflash. Ipak, uspjela je to liječiti uklanjanjem tumora štitne žlijezde  i podvrgavanjem terapiji jodom kako bi se ubile zaostale stanice raka.

Godine 2021. Barboza je izliječena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gabriella (@gabriellabarboza)

Ona je sada zahvalna što je otišla na čas na dan kada se davala lekcija o otkrivanju raka vrata, objavio je Post: "Možda ne bih otkrila bolest tako brzo, moja dijagnoza bi trajala mnogo duže i mogla je biti ozbiljnija", rekla je ona.

Barboza je za Newsflash rekla da joj je iskustvo dalo veće priznanje za profesiju koju je odabrala i kako je to biti pacijent.

„Uvijek sam željela da budem ljekar da brinem o drugima i liječim ljude, bez obzira na specijalnost“, rekla je. "Ali nakon onoga što sam prošla kao pacijent, mislim da se moja perspektiva promijenila."