Jeff Bezos nastavlja prepirku sa Bijelom kućom oko inflacije, tvrdi da će cijene porasti još više ako prihvate Bidenovu ekonomsku agendu

Objavljeno:16.05.2022 - 22:36
A A A Times Arial

Svađa između osnivača Amazona Jeffa Bezosa i Bijele kuće dostiže novu razinu.

"Vidi, vjeverica!" Ovo je Bezos napisao na Twitteru kao odgovor na izjavu Bijele kuće u kojoj se kritizira njegova perspektiva o inflaciji i njihovoj domaćoj agendi. "Razumljivo žele da zamute temu. Znaju da inflacija najviše boli najpotrebitije. Ali sindikati ne uzrokuju inflaciju, a nisu ni imućni ljudi."

To je najnoviji ulazak u sukob između drugog najbogatijeg milijardera na svijetu i Bidenove administracije oko vrtoglavih cijena.

Bezos je u nedelju uveče kritizirao plan koji je Bijela kuća predložila, rekavši da se "administracija jako trudila da ubrizga još više stimulansa u već prezagrijanu, inflatornu ekonomiju i samo ih je Manchin spasio od njih samih".

Bijela kuća je brzo uzvratila Bezosu.

„Nije potrebno mnogo da bi se shvatilo zašto se jedan od najbogatijih pojedinaca na Zemlji protivi ekonomskoj agendi srednje klase koja smanjuje neke od najvećih troškova s kojima se porodice suočavaju, bori se protiv inflacije na duge staze i doprinosi istorijskom smanjenju deficita koje predsjednik postiže tražeći od najbogatijih poreznih obveznika i korporacija da isplate svoj dio", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates u izjavi Washington Postu.

U martu je inflacija bila na vrhuncu. Iako su se cijene u aprilu malo smanjile, stvari su i dalje 8,3% skuplje nego prošle godine. Neki ekonomisti tvrde da je domaća agenda Bidenove administracije sposobna da "ohladi" inflaciju povećanjem poreza za superbogate

"Mislim da @JeffBezos uglavnom griješi u svom nedavnom napadu na @JoeBiden Admin", napisao je Lawrence Summers, istaknuti demokratski ekonomista, na Twitteru.