Kako da vaša djevojčica izraste u OGDOJENU DJEVOJKU S PRAVIM MORALNIM VRIJEDNOSTIMA: 8 stvari koje ih trebate učiti odmah u startu (ILUSTRACIJE)

Kiosk
Kako da vaša djevojčica izraste u OGDOJENU DJEVOJKU S PRAVIM MORALNIM VRIJEDNOSTIMA: 8 stvari koje ih trebate učiti odmah u startu (ILUSTRACIJE)
"Najbolji" pristup odgoju djevojke uvijek se mijenja. Nedavno je ideja o stvaranju “dobre djevojke” bila privlačna i poslužila je kao svojevrsni model kojemu treba težiti. Ali danas će to vjerojatno izazvati malo odbijanja jer je biti "dobra djevojka" postalo sinonim za "zgodna djevojka".

"Najbolji" pristup odgoju djevojke uvijek se mijenja. Nedavno je ideja o stvaranju “dobre djevojke” bila privlačna i poslužila je kao svojevrsni model kojemu treba težiti. Ali danas će to vjerojatno izazvati malo odbijanja jer je biti "dobra djevojka" postalo sinonim za "zgodna djevojka".

Bok! Zovem se Anastasia i imam 2 kćeri. Volljela bih da izrastu ne samo u sretne ljude, već i u žene oslobođene stereotipa koji kažu da je životni cilj svih djevojaka udati se. Počela sam stvarati nekoliko savjeta kako to postići i spremna sam ih podijeliti s čitateljima Bright Sidea.

Ispravno hvalite djevojke.

Pojam da je ono što je unutra važnije od nečijeg izgleda čini se očitim. No, kada je riječ o djevojkama, prvo ih hvale zbog njihove ljepote, kao da im je to glavno postignuće. Stručnjaci preporučuju da prvenstveno obratite pozornost na ideje, kreativne vještine i ponašanje svojih kćeri. To ne znači da se djevojci ne može reći da je lijepa - to govorim svojim kćerima nekoliko puta dnevno. Ali to radim tek nakon što ih pohvalim za nešto važnije.

Pohvaliti dijete za njihov talent ili intelekt također nije najbolja opcija. U ovoj situaciji svoju kćer ćete nadopunjavati za nešto što ne ovisi o njoj, jer je to nešto na što ona nema utjecaja. Istraživači preporučuju pohvaliti napore djece koje su uložili da bi stvari obavili. To ih potiče da se dalje razvijaju i ulažu još više truda.

Dopustite joj da se raspravlja s vama.

8 Principles of Raising a Girl That Can Help Her Reach All Her Goals, Despite Outdated Stereotypes

“Dobre djevojke” uvijek slušaju svoje mame i nikada se s njima ne spore. Ali je li majka uvijek u pravu? Čak i ako jest, zašto bi se dijete nesumnjivo složilo s njom? Nakon što sam postao roditelj, shvaćam koliko često mogu pogriješiti i malo je vjerojatno da ću to prestati činiti u budućnosti. Pa zašto bi moje riječi bile jedine ispravne u obitelji?

Stručnjaci smatraju da bi vas djevojka trebala moći izazvati kako bi naučila raditi istu stvar s kolegama iz razreda, učiteljima, romantičnim interesima i budućim šefovima. Kada vodite razuman razgovor sa svojim djetetom, ne samo da ćete ga naučiti reći "ne", nego i objasniti svoje stajalište. Vidjet ćete da ćete naučiti i mnogo novih stvari.

Neka sama bira stvari.

8 Principles of Raising a Girl That Can Help Her Reach All Her Goals, Despite Outdated Stereotypes

U suvremenom svijetu važno je moći donositi brze odluke, a mnogima je to teško jer ih to nisu učili u djetinjstvu. Svojim kćerima nastojim dati priliku da same biraju stvari kad god je to moguće. Kad su napunile oko 2 godine, mogle su odlučiti koju igračku žele kupiti, koje boje haljinu žele i što će doručkovati.

Ubuduće će se i sami odlučiti za hobije i izvannastavne aktivnosti. Da, vjerojatno će napustiti mnoge od tih aktivnosti, ali bolje je probati stvari jednom, a ne požaliti što to više niste učinili. Uostalom, kako bi djeca trebala znati aktivnosti koje vole raditi, a koje ne?

Potaknite njezine hobije.

Fotografija iznad prikazuje pjevačicu Billie Eilish i njezinu mamu koja je svoju djecu prebacila na kućno školovanje kako bi mogli raditi ono što stvarno žele. Uvijek je poticala zanimanje svoje djece za glazbu i čak se pridružila Billie Eilish na jednoj od njezinih međunarodnih turneja.

Voljela bih da moje kćeri imaju neke interese i hobije - poput plesa, hrvanja slobodnog stila, sviranja u punk bendu, crtanja, studija nuklearne fizike - vrsta hobija zapravo nije važna. Osoba koja ima sjajne oči uvijek je zanimljivija od one koja se osjeća vječno dosadno. Ipak, imajte na umu da ne pretjerujete s ovim.

“Puno angažiranje u aktivnosti koju voli dat će joj priliku da svlada izazove, što će povećati njezino samopoštovanje i otpornost te potvrditi unutarnje vrijednosti, a ne izgled”, kaže Rachel Simmons, autorica knjige Odd Girl Out. "Posjedovanje strasti dopušta joj da, na primjer, puca u koševe ili svira neki instrument, umjesto da bude uvučena u online dramu."

Ohrabrite je da sama riješi svoje probleme.

8 Principles of Raising a Girl That Can Help Her Reach All Her Goals, Despite Outdated Stereotypes

Želim zaštititi svoju djecu od problema, ali često ću se morati boriti sam sa sobom oko toga. Pustiti dijete da se samostalno nosi s teškom situacijom ne znači samo uvježbavati scenarije odraslog života, već ga i naučiti preuzimanju odgovornosti za svoje odluke.

Autorica svjetskog bestselera Kako odgajati uspješne ljude Esther Wojcicki smatra da su roditelji u današnje vrijeme previše zaštitnički nastrojeni. Sve je rezultiralo dobivanjem generacije koja nije u stanju preuzeti odgovornost. Mnogi mladi jednostavno nisu svjesni da svoje probleme mogu riješiti sami, bez roditelja.

Kaže da kao učiteljica na Stanfordu vidi da se mnogi roditelji sele u ovaj grad kako bi pomogli svojoj "djeci". Doselili su se ovamo i promijenili svoje živote jer im se potomstvo upisalo na tamošnje sveučilište! Kaže da joj ruski roditelji izgledaju kao čistači snijega jer su spremni raskrčiti put svojoj djeci kako se nikada ne bi suočili s poteškoćama. Najstrašnije je što su djeca toga itekako svjesna i računaju na to.

I znaš što? vjerujem joj. Ima 3 kćeri: najstarija je izvršna direktorica YouTubea (na 44. mjestu America's Self-Made Women 2019, prema Forbesu), srednja je voditeljica inovativne tvrtke za genetsko testiranje, 23andMe (na 33. mjestu na isti popis), a najmlađa kći je profesorica pedijatrije na Kalifornijskom sveučilištu.

Naučite je riskirati.

Evo još jedne stvari koju je teško napraviti kao roditelj, ali dajem sve od sebe. "Djevojke koje izbjegavaju rizike imaju slabije samopoštovanje od djevojaka koje se mogu i suočavaju s izazovima", kaže dr. sc. JoAnn Deak, autorica knjige Girls Will Be Girls. "Potaknite svoju kćer da izađe izvan svoje zone udobnosti - na primjer, ohrabrite djevojku koja se boji voziti bicikl nizbrdo da pronađe samo mali brežuljak koji će prva osvojiti."

Na prvu zvuči pomalo zastrašujuće. Ali stariju generaciju čudi plahost današnjih zoomera čiji su roditelji opsjednuti njihovom sigurnošću. Ne znaju riskirati u odrasloj dobi, što znači da im je teže uspjeti. Ne, ne kažem da učite svoje kćeri da idu u ekstreme, ali mislim da ću isprobati trik s biciklom koji predlaže JoAnn Deak.

Čitaj ispravno.

Često čitam svojoj djeci na autopilotu, ne razmišljajući o sadržaju teksta, a curama počinje dosaditi. Ali moj je cilj uključiti svoje kćeri u proces kako bi se zainteresirale za knjige, a samim tim i za znanje.

Stručnjaci preporučuju aktivno čitanje kako bi pomogli vašem djetetu da sudjeluje u procesu, a ne samo kao pasivni čitatelj. Na primjer, možete ponuditi svojoj kćeri da sama pročita neke odlomke ili pitati što će se, po njezinom mišljenju, okrenuti radnji ili što bi radila da je glavni lik. Ako je djevojčica još mala, zamolite je da okrene stranice umjesto vas.

Pričaj joj bajke.

Da, znam da je danas popularno cenzurirati bajke jer pokazuju zastarjele modele ponašanja i pune su seksizma, zlostavljanja i drugih vrsta sramote. Ali prije svega, bajke su jednostavno cool. Osim toga, u njima uvijek možete pronaći mnoga druga značenja. Primjerice, Pepeljuga je do uspjeha došla tek kada se umorila od poslušnosti.

Imate li neke tajne metode za odgoj djece? Možete li ih podijeliti s nama?

Ne propustite