Tufahije
Tufahije su omiljeni recept bosanke kuhinje.
Sastojci:
1 kg slatkih jabuka (6 kom.)
100 gr mljevenih oraha
50 gr suhog grožđa
500 gr kristal šećera
1 limunov sok
125 ml vode
125 ml toping baze ili slatke pavlake
6 komada višanja iz kompota
Priprema:
Za izradu tufahija koriste se slatke jabuke (kisele jabuke bi se raspale). Suho grožđe potopiti u vrelu vodu da nabubri. Mljevene orahe pomiješati sa nabubrenim suhim grožđem i odložiti sa strane do upotrebe. Jabuke oljuštiti i izdubiti sredinu. U širu plitku posudu staviti kristal šećer, preliti ga sa 125 ml vode i sokom od 1 limuna. Kuhati na jačoj vatri uz miješanje oko 10 minuta, dok se ne dobije gustoća kao za slatko. U sirup poredati jabuke i okretati ih oko 10-15 minuta, dok ne postanu prozirne i ne omekšaju. Jabuke izvaditi u plitku posudu i pustiti da se malo ohlade, a sirup ostaviti na najmanjoj vatri da se još kuha.U svaku jabuku kašikom stavljati po 1 kašikicu mješavine mljevenih oraha i suhog grožđa i malo preliti sa vrelim sirupom, pa pritisnuti kašikom. Zatim ponovo staviti mješavinu mljevenih oraha i suhog grožđa i malo preliti sa vrelim sirupom te postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal i dok jabuke ne budu pune. Tako pripremljene tufahije preliti sa preostalim vrelim sirupom i pustiti da se ohlade. Ukrasiti sa šlagom i višnjama iz kompota.
Izvor: recepti-svijeta.com