Aljo ef. Cikotić za Novi.ba: Siromaštvo duha uzrokuje nesigurnost i stalni strah od nečega

Ramazan
Aljo ef. Cikotić za Novi.ba: Siromaštvo duha uzrokuje nesigurnost i stalni strah od nečega
.

Novi.ba u sklopu svog ramazanskog programa obavlja veoma zanimljive razgovore s muslimanskim učenjacima. Danas vam predstavljamo imama džemata Kalibunar u Travniku, Alju ef. Cikotića.

Aljo (Mustafa) Cikotić, rođen 25. maja 1969. godine u selu Trpezi, Berane, Crna Gora (Južni Sandžak), a od početka 1997. godine je imam, hatib i muallim u džematu Kalibunar, Medžlis IZ-e Travnik. 

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Poštovani ef. Cikotić, za sami početak nam recite kako protiče ramazan u Vašem džematu i kakve imate ramazanske aktivnosti?

Ef. Cikotić: Mubarek, blagoslovljeni, mjesec ramazan uvijek donosi sa sobom pozitivne promjene i nebrojene blagodati, kako za pojedinca tako i za zajednicu. Ove godine nam je mubarek ramazan došao s plodonosnom kišom i umjerenom temperaturom povoljnom za post bez velikog napora. 

Sve do sada prošlo je tako lijepo, hvala Uzvišenom Allahu. Mukabela je posjećenija nego ranije, na teraviji je osjetno više džematlija nego prije pandemije. Dešavanja iz prethodne dvije godine izgleda da su nas opametila i podučila da cijenimo više blagodati dok ih imamo. 

Na noćnom namazu, u neparnim noćima posljednje trećine, u našem džematu Kalibunar, tradicionalno se okuplja omladina, a i odrasli, iz skoro svih gradova Muftijstva travničkog. 

Bajramski paketići su već spakovani i u nedjelju, uoči Bajrama, bit će podijeljeni u Omladinskom klubu naše džamije, poslije ikindije namaza, ako Bog da. Uoči Bajrama, a nakon jacije namaza, imat ćemo i vatromet, koji godinama unosi radost u srca svih generacija, a djece i omladine posebno. Radujemo se Bajramu, ali tugujemo zbog rastanka s najdražim gostom.

Izuetno aktivno radite s omladinom, pokrenuli ste cijeli niz aktivnosti. Možete li nas upoznati više o tome, te šta planirate u budućnosti? 

Ef. Cikotić: Omladina je naša budućnost. Ako se vežu od mladosti za džamiju, ako ispune život pozitivnim aktivnostima, daleko manje će ostati prostora za sve što je negativno i beskorisno. S omladinom tokom ramazana organizujemo nekoliko zajedničkih iftara. Omladina je ovog ramazana posebno imala aktivno učešće u organizaciji velikog iftara za 700 osoba u sportskoj dvorani Pirota u Travniku. 

Ove godine smo imali nekoliko radionica na temu pozitivnog utjecaja ibadeta, dobrih djela, na pojedinca i zajednicu, te na temu zašto volimo mekteb. Dramska sekcija u našem džematu okuplja lijep broj omladine, s kojima radi moja hanuma, koji kroz tu vrstu izraza daju doprinos očuvanju naše tradicije, ističući pozitivne vrijednosti a ukazujući na negativne trendove. Putovanja, izleti i ekskurzije, unutar Bosne i Hercegovine ali i izvan nje, ostavljaju uvijek pozitivan efekat na našu omladinu. Planiramo nastaviti s tim aktivnostima i ubuduće, ako Bog da.

Uvaženi efendija, koliko Vam je vjera pomogla u afirmaciji Vaše ličnosti? 

Ef. Cikotić: Hvala Uzvišenom Stvoritelju koji upućuje na pravi put koga On hoće, koji me počastio da sam dobio priliku da budem imam u džematu, da živim aktivno vjeru i druge podučavam njenim vrijednostima. 

aljocikotic

Često ste nasmijani i širite pozitivnu energiju. Koliko nam pozitivnog nedostaje danas?

Ef. Cikotić: Ko prihvati vjeru kao životni put, način življenja, onda je sretan u tome, a tu emociju onda prenosi i na druge. Siromaštvo duha uzrokuje nesigurnost i stalni strah od nečega. Ko dobro misli, dobro radi, dobru se može i nadati. 

Preporučujem svima nama da izbjegavamo sve što nam šteti, da što manje slušamo loše vijesti i negativne priče, a da što više radimo korisne poslove koji će nam unositi radost u srca zbog napretka i pozitivnih promjena. Do nas je.

Možete li nam pojasniti pojam sadake u islamu?

Ef. Cikotić: Sadaka je univerzalni pojam za dobročinstvo. Sa svakim darivanjem svog imetka, lijepe riječi, osmijeha, čak ustezanjem od zla, mi svjedočimo svoju vjeru – svoju iskrenu pripadnost Pravom putu. Davanje sadake nije vezano niti za količinu imetka, niti za vrijeme u kojem se daje. Ona je stalno davanje iz onoga što nam je na raspolaganju. To ne mora biti isključivo novac, hrana niti odjeća. 

Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: „Tvoj osmijeh bratu je sadaka, narediti dobro i odvratiti od zla je sadaka, ukazati na put čovjeku koji je zalutao na nekom mjestu je sadaka, uklanjanje smetnje s puta je sadaka, zahvatiti vodu svojom kofom i napuniti kofu brata je sadaka.“ (Tirmizi, 1956)

Sadaka je potrebna svakome. Siromahu je najpotrebnija u materijalnom smislu, ali i najjačima je potrebna pažnja, utjeha i lijepa riječ. 

U vrijeme kada je pojačana anksioznost u našoj zajednici, najbolje rješenje je za ljude da rade zajedno. Međutim, svjedoci smo raskola i velikih sukoba među muslimanima. Kako da se svi 'držimo Allahovog užeta' i počnemo raditi za zajednicu?

Ef. Cikotić: "Allah neće promijeniti nekom narodu stanje dok on ne promijeni samoga sebe.“ (Er-Ra'ad, 11.) Ovaj ajet nam govori da se trebamo pozitivno mijenjati, pojedinačno i zajednički jačanjem svijesti o važnosti jedinstva, sloge, međusobne ljubavi, poštovanja i potpomaganja u dobru, potaknut će nas na korjenite pozitivne promjene koje će imati dalekosežno dobre rezultate. To je proces koji dugo traje i koji zahtijeva ustrajnost. 

Nadam se da ćemo mi dati neophodan doprinos koji smo dužni u vremenu u kojem živimo. Korisno znanje, dobra djela, društveno koristan angažman, predan rad na izgradnji sebe i svoje porodice, doprinos su ostvarenju željenog cilja, s Allahovom dozvolom i pomoći.

aljocikotic2

Možete li s nama podijeliti neku uspomenu ili događaj koji Vas posebno vežu za ramazan?

Ef. Cikotić: Kao učenik Medrese i student na Fakultetu islamskih nauka boravio sam na ramazanskim praksama u Crnoj Gori. Samo sam jedan ramazan proveo u Hercegovini, u Mostaru, nakon trećeg razreda Medrese. Tu sam imao divnu omladinu s kojom sam se družio do sehura, ali sam tu upoznao i djevojku koja će nekoliko godina kasnije postati moja životna saputnica. Kada god dođe ramazan sjetimo se te lijepe uspomene.

Imate li neku dovu koju posebno učite u ramazanu?

Ef. Cikotić: Najbolji istigfar – način traženja oprosta. “Allahu moj, Ti si moj Gospodar, nema boga osim Tebe, Ti si me stvorio i ja sam Tvoj rob, ispunjavam zavjet Tebi koliko mogu, Tebi se utječem od zla koje sam uradio, priznajem Tvoje blagodati prema meni, i Tebi priznajem svoj grijeh, pa mi oprosti, jer grijehe ne oprašta niko osim Tebe.” 

Ramazanska poruka čitaocima portala Novi.ba?

Ef. Cikotić: Jačajmo vezu sa Stvoriteljem kroz obavljanje propisa naše lijepe vjere. Iskoristimo svaku priliku koja nam se pruži da učinimo dobro djelo, jer ne znamo da li ćemo doživjeti i dobiti sljedeću. Iskoristimo maksimalno mubarek ramazan kao da nam je posljednji u životu. Nekome će od nas uistinu biti posljednji. Uputimo lijepu riječ članovima svoje porodice, rodbini i prijateljima. Udijelimo sadaku svaki dan, jer je Allahu najdraže djelo u kojem smo ustrajni, pa makar bilo malo. 

Budimo aktivni članovi džemata, zajednice, jer su najbolji oni koji koriste drugima. Nastojmo svojim postupcima unositi radost u srca ljudi, jer ćemo tako i mi sve više biti radosni i zadovoljni. Budimo pozitivni, mislimo o dobru, radimo dobro pa se možemo, s Allahovom pomoći, nadati dobru i na ovome i na budućem svijetu. 

Ne propustite