DONIJET ĆE BOGATSTVO I SREĆU, OVE 2 BILJKE POSADITE U KUĆI: Ko ih ima, ne fali mu para

Sve za dom
DONIJET ĆE BOGATSTVO I SREĆU, OVE 2 BILJKE POSADITE U KUĆI: Ko ih ima, ne fali mu para
-

Izbor cvijeća koje će se gajiti u bašti ili domu neretko se svede na estetski odabir, kao i izgled koji neko želi da postigne u domu. Naravno, prisutno je i pitanje veličine biljke i način njenog održavanja. Međutim, zelenilo u domaćinstvu ne samo da čisti vazduh i popravlja raspoloženje i atmosferu, već može i da donese prosperitet.

Cvijeće koje donosi novac veoma je popularno. Feng šui je umjetnost kojom možete da zaštitite svoj dom i u njega unesete bogatstvo. Prema ovom, naizgled bezazlenom, konceptu življenja možete značajno da poboljšate kvalitet života, kao i standard.

Predstavljamo vam biljke kojima nećete samo održati ekološku ravnotežu u svom domu, već će vam donijeti i bogatstvo. Isprobajte!


ZAMIJA

Zamija je biljka veoma jednostavna za uzgoj i negu u zatvorenim prostorijama. Njeni nevjerovatni listovi mogu da porastu i do tri metra. Odlično uspeva u uslovima slabog ili jakog osvetljenja, kao i sa čestim i retkim zalivanjem.

Zamija, poznata i pod botaničkim nazivom „zamioculcas zamiifolia“ potiče iz Afrike. Raste slično kao palma i njeno stablo je prekriveno mesnatim listovima. Ova biljka cvjeta uglavnom samo kada se gaji na otvorenom, a i kada procvjeta, često se to ne primijećuje zbog specifičnih listova.

zamija-biljka

Ipak, ukoliko se odlučite na to da je uzgajate u domu, imajte na umu da dijelovi ove biljke mogu da butu toksični ukoliko se progutaju. Držite je dalje od djece ili kućnih ljubimaca.

Najviše joj prija temperatura u rasponu od 15 do 24 stepena, a nikako ne bi trebalo da je izlažete temperaturi nižoj od 8 stepeni. Jaka svjetlost joj prija, ali nije neophodna, jer ova biljka može da opstane i u lošijim uslovima.

Nemojte pretjerivati sa zalivanjem, već sačekajte da se zemlja na vrhu osuši, prije nego što dospete još vode. Prekomerno zalivanje može da prouzrokuje truljenje korijena.


KRASULA

Sukulentne biljke su veoma popularne, naročito zbog jednostavnog održavanja. Upravo je takva i krasula, poznatija i kao crassula ili pigmyweeds.

Postoji više od 350 vrsta krasule, a najpoznatija je krasula ovata (crassula ovata). Često se gaji kao sobna biljka, ali u tropskim klimatskim uslovima može da izraste u grm.

Razlikuju se jednogodišnje i višegodišnje krasule, zeljaste i drvenaste, a uglavnom su male i izgledaju kao puzavice.

Krasula potiče iz Južne Afrike, a fasciniraju neobičnom, upadljivom zelenom bojom.

S obzirom na to da im nije potrebno mnogo vode, krasule su biljke idealne za one koji zaboravljaju da zaliju svoje cvijeće. Veoma se lako razmnožavaju, pa čak i ako imate samo jedan list i posadite ga, velika je vjerovatnoća da će se primiti.

Krasule su osjetljive na temperaturne promjene. Ukoliko je previše toplo, ona će se uspavati i donje lišće će biti mekano. Ukoliko je previše hladno, krasula neće napredovati u rastu.

61821664-krasula

Tokom ljeta, trebalo bi da ih čuvate u hladovini, ali imajte na umu da im je potrebno svjetlo kako bi imale prepoznatljivu zelenu boju. Najviše im prija jaka, ali indirektna svjetlost barem šest sati tokom dana. Ukoliko je postavite na prozor okrenut ka jugu – to je idealno.

Prija im zemljište koje se dobro drenira i odgovara im pesak. Zemljište sa visokom Ph vrijednosti im neće odgovarati. Ujedno, trebalo bi rjeđe da ih zalivate, jer ovo cvijeće koje donosi novac ne voli previše vode. Sačekajte da se zemlja osuši prije dolivanja vode.

Aktivno rastu tokom proljeća, dok u jesenjim mjesecima miruju.

 

Ne propustite