El-Nur Mehmedović za Novi.ba: Najveća satisfakcija je Božije zadovoljstvo i pobjeda nad samim sobom, kolika god bila u našim očima

Ramazan
El-Nur Mehmedović za Novi.ba: Najveća satisfakcija je Božije zadovoljstvo i pobjeda nad samim sobom, kolika god bila u našim očima
,

El-Nur Mehmedović rođen je 21. novembra 1993 godine u Tuzli. Završio osnovnu školu "Tušanj" u Tuzli, medresu "Osman ef. Redžović" u Visokom, Fakultet Islamskih nauka u Sarajevu. Radni angažman u Medžlisu Islamske zajednice Tuzla: mujezin Jalske džamije, mujezin i blagajnik KOC Tušanj-Slatina, referent za vjersku literaturu pri medžlisu, predsjednik Omladinskog kruga MIZ Tuzla, hatib i muallim Kazneno-popravnog zavoda Kozlovac Tuzla, član nevladinih organizacija, 5. stepen Kungfu wu shu u Kungfu Centru za obuku trenera BiH. Od 2018. godine imam, hatib i muallim u džematu Kovačevići, MIZ Zvornik.

S efendijom Mehmedovićem smo razgovarali o njegovom džematu Kovačevići, radu s omladinom, kao i povratnicima u Zvornik i odnosu prema komšijama. Ovo je drugi dio intervjua, a prvi možete pročitati OVDJE.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Poštovani ef. Mehmedović, koliko nam danas fale dobri međuljudski odnosi među komšijama, ne samo među vjernicima?

Ef. Mehmedović: Smatram da ima velikog napretka u međuljudskim odnosima između vjernika, ali i između komšija. Da li je uzrok poboljšanja našeg stanja osvjedočenje ličnog duševnog blagostanja i sreće, da Allah dobro boljim vraća, ili osvjedočenje da je danas komšija komšiji, džematlija džematliji, mnogo više na usluzi i pomoći, razumijevanju i razgali, nego li naša djeca i unučad, koji su nekoliko stotina ili hiljada kilometara daleko od nas. Allah zahtjeva da se svačije pravo poštuje, i da se vodi socijalno-društvena briga.

Kada se narod u nemar dovede spram Božije upute i naredbe, onda možemo očekivati iskušenja. Sjetimo se agresije na Bosnu i Hercegovinu, muslimane, na Bošnjake,  od strane prekograničnih komšija, tada smo ujedinjeni bili, braća i sestre, onako kako nas Kur'an opisuje. Danas imamo iskušenja ekonomsko-socijalne prirode, te retoriku narušavanja mira i blagostanja. Danas opet svjedočimo, kako hafiz Sulejman Bugari kaže, da smo jedni drugima najpreči, da smo jedni drugima najbolji i najljepši poklon. A kako ćemo se prema poklonu odnositi, za tu blagodat ćemo biti pitani.

Možete li s nama podijeliti neku uspomenu ili događaj koji Vas posebno vežu za ramazan?

Ef. Mehmedović: Posebne uspomene i događaji koji me vežu za ramazan su naši džematski zajednički iftari, gdje budu prisutne džematlije svih starosnih dobi, gdje zajedno dođu đedo, sin i unuk, zatim nana, kćerka i unuka, gdje budu rame uz rame i siromašan i bogat, i onaj koji obavlja neku važnu funkciju i onaj koji ne obavlja. U tim momentima, sve džematlije dišu kao jedno tijelo, osjećamo se kao jedna duša, osjetimo Božiji bereket i Milost. Posebno osvježenje predstavlja mnoštvo muških i ženskih safova, što nije čest svakodnevni slučaj mimo ramazana. Poslije namaza, nakon što omekšamo naša srca, savjeti i poruke vaiza-predavača se duboko utisnu, što bude sebebom posebnog hala-stanja tokom našeg druženja i muhabbeta.

Kako Vi i Vaša porodica provodite ramazanske dane?

Ef. Mehmedović: Kako se mubarek ramazan pomjera svake godine u zimu, post se dosta lakše podnosi. Jedino nedostaje dovoljno kvalitetnog sna, s obzirom da je zbog mnogih obaveza isparčan, međutim, ustajanje pred zoru na sehur ima svoju težinu i vrijednost, što ne treba zanemariti i propustiti. Pored standardnih aktivnosti, od polovine ramazana džematlije uplaćuju zekat i vitre u Bejtu-l-mal Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te sam našim džematlijama u svaka doba na usluzi, a taj dio zahtjeva dodatnu odgovornost i efektivnost, kako na dunjaluku, tako i na ahiretu, jer ćemo biti pitani, da li smo ispunili naš preuzeti emanet.

Počašćen sam i ove godine da pripremam prediftarske ramazanske radio-emisije na Radio Glasu Drine, što zahtijeva višesatne i temeljite pripreme. Ramazanske noći sa svojom porodicom provodim u zajedničkom učenju i ponavljanju Kur'ana i dovama, a dane u pojačanim zikrovima i salavatima, jer takvu brigu o porodici Allah voli, zbog toga nas Allah stvara i usmjerava jedne na druge. Punu podršku i razumijevanje imam od strane svoje porodice, gdje svakodnevno uviđam, blagodati braka, na šta se današnja omladina sve teže odlučuje, praveći dunjalučke kalkulacije, dopuštajući da šejtan i nefs kontroliraju njihovu sadašnjost i budućnost, a naša je obaveza na dunjaluku, duhovna izgradnja ličnosti, upravo da mi budemo oni koji kontroliraju i oslanjaju se na Božiji kader.

Ramazanska poruka čitaocima portala Novi.ba?

Ef. Mehmedović: Moja poruka cijenjenim čitateljima portala Novi.ba bila bi ista koju sam uputio svojim sebi i svojim džematlijama, pred prvi teravih-namaz ovog mubarek mjeseca ramazana. Mi muslimani, vjernici, Bošnjaci, moramo praviti kratkoročne i dugoročne planove i strategije. Ramazan je mjesec discipline i kontrole nefsanskih želja, poriva, prestupa. Ako se možemo odreći hrane, pića, tjelesnih uživanja, zašto ne bismo bili jednako uporni postaviti sebi zadatak i cilj, spoznati, ostaviti jedan svoj grijeh i nikada se više ne vratiti tim putem, postaviti sebi cilj, zaboravljenu suru ili ajete obnoviti, sufaru naučiti, knjigu pročitati, ibadet uvećati, obnoviti rodbinske veze, ojačati komšijske odnose. Ako polovičan uspjeh na kraju ramazana bude, opet smo uspjeli naspram onoga koji nije ni pokušao. A najveća satisfakcija je Božije zadovoljstvo i pobjeda nad samim sobom, kolika god bila u našim očima.

Ne propustite