Ef. El-Nur Mehmedović za Novi.ba: Kada se narod u nemar dovede spram Božije upute i naredbe, onda možemo očekivati iskušenja

Ramazan
Ef. El-Nur Mehmedović za Novi.ba: Kada se narod u nemar dovede spram Božije upute i naredbe, onda možemo očekivati iskušenja
,

El-Nur Mehmedović rođen je 21. novembra 1993 godine u Tuzli. Završio osnovnu školu "Tušanj" u Tuzli, medresu "Osman ef. Redžović" u Visokom, Fakultet Islamskih nauka u Sarajevu. Radni angažman u Medžlisu Islamske zajednice Tuzla: mujezin Jalske džamije, mujezin i blagajnik KOC Tušanj-Slatina, referent za vjersku literaturu pri medžlisu, predsjednik Omladinskog kruga MIZ Tuzla, hatib i muallim Kazneno-popravnog zavoda Kozlovac Tuzla, član nevladinih organizacija, 5. stepen Kungfu wu shu u Kungfu Centru za obuku trenera BiH. Od 2018. godine imam, hatib i muallim u džematu Kovačevići, MIZ Zvornik.

S efendijom Mehmedovićem smo razgovarali o njegovom džematu Kovačevići, radu s omladinom, kao i povratnicima u Zvornik i odnosu prema komšijama. Ovo je prvi dio intervjua.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Poštovani ef. Mehmedović, za sami početak nam recite protiče ramazan u džematu Kovačevići i kakve imate ramazanske aktivnosti u svome džematu?

Ef. Mehmedović: Ramazanske aktivnosti u džematu Kovačevići protiču u ugodnoj atmosferi s raznovrsnim sadržajima za džematlije svih starosnih dobi. Džematlije su se zaželile zajedničkih aktivnosti u punom kapacitetu, što nije bio slučaj u doba pandemije. Naše džematlije najmlađe dobi, redovno vrše evidenciju svojih ibadeta u "ramazanskom planeru" i takmiče se ko će više sakupiti bodova, odnosno, sevaba. Za najvrednije dijete, osigurat ćemo nagradu za trud i upornost. U planu smo do Bajrama ako Bog da, nabaviti deset laptopa za potrebe mekteba, i na taj način osavremeniti i olakšati mektepsku pouku, ponuditi dodatne vještine i znanja u nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

Naša vrijedna omladina više se bazirala na socijalno-društveni sektor, obilazeći džematlijke starije životne dobi koje žive same i realizirajući pakete pomoći dobrovoljno prikupljenih prehrambenih i higijenskih artikala za socijalno ugrožene džematlije.

Džematlije starije životne dobi uložili su veliki napor da nauče arapsko pismo-sufaru, prouče trećinu hatme-Kur'ana prije ramazana, te smo im ukazali podršku i priznanje za njihov trud i izdvojeno vrijeme, učenjem zajedničke ramazanske mukabele.

elnur1

Džematlije sa stalnim mjestom boravišta u inostranstvu, redovno prate, brinu i podržavaju naše aktivnosti, najčešće dobrovoljnim novčanim prilozima, što se posebno ogleda u mubarek ramazanu.

Poseban akcenat stavljamo na naše džematlijke, majke i sestre, za koje organiziramo predavanja i druženja, u saradnji sa susjednim džematima, dugujući zahvalnost našim čestitim mualimama i koordinatoricama za ženski aktivizam pri džematima.

Izuetno aktivno radite s omladinom, pokrenuli ste cijeli niz aktivnosti. Možete li nas upoznati više o tome, te šta planirate u budućnosti?

Ef. Mehmedović: Prvobitno smo krenuli s omladinskim sedmičnim druženjima, zatim smo realizirali aktivnosti edukativnog karaktera kao što su predavanja i radionice, nezaobilazne ekološke akcije, te smo organizirali projekcije islamskih filmova. U planu smo ako Bog da nastaviti s dosadašnjim aktivnostima, intenzivirajući upoznavanja, druženja i posjete raznim kulturnim, historijskim i vjerskim sadržajima na području našeg medžlisa, i šire.

elnur

Je li teško biti povratnik u Zvornik i s kakvim problemima se suočavate?

Ef. Mehmedović: S teškoćom je i slast, kako nas Kur'an u suri "Širokogrudnost" podsjeća. Ramazan nas uči da budemo strpljivi, da lahko podnosimo teškoće i da budemo stalno budni, odnosno, svjesni Allahove sveprisutnosti i Milosti. Kako nije ista težina ibadeta onoga koji je sačuvan raznovrsnih izazova i onoga koji nije, tako nije ista težina života s poteškoćama i onoga bez tih iskušenja, za šta vjernici i Bošnjaci nalaze motivirajuće i nadahnjujuće osiguranje u Muhammedovim s.a.v.s. riječima, da onome ko se suoči s poteškoćom, pripadaju dvije nagrade. Najveći problem je odliv stanovništva, mladih bračnih parova i djece je sve manje. Međutim, širokogrudni vjernici i Bošnjaci, čvrsto odlučni, su uvjereni da je ljepota i snaga u kvalitetu a nikako u kvantitetu, što uljepšava našu svakodnevnicu, i olakšava da prigrlimo realnost sadašnjosti, te se okrenemo budućnosti.

Ne propustite