Tereza Kesovija: Glas koji traje više od 55 godina

Lifestalgija
Tereza Kesovija: Glas koji traje više od 55 godina
Prekjuče je proslavila svoj 77. rođendan, ali i dalje ne posustaje

Tereza Ana Kesovija je hrvatska i jugoslovenska pjevačica rođena 03.10.1938. godine u Dubrovniku. 

tereza1

Upravo u Dubrovniku, u kojem je Tereza živjela isprva skromno sa svojim ocem, pomajkom i bratom, počinje njena karijera osnovnim muzičkim obrazovanjem. Tereza je, kao maturantkinja srednje muzičke škole u Dubrovniku na Odsjeku za flautu, osvojila Grand Prix na takmičenju mladih muzičara u Ljubljani 1958. Studij muzike započinje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, svirajući istovremeno u Simfonijskom orkestru Radio Zagreba. Diplomirala je na odsjeku za flautu u klasi prof. Thea Tabake. U to vrijeme počinje nastupati i kao pjevačica.

tereza2

Prvi nastup pred većim auditorijem Tereza je imala 1961. u zagrebačkom Varijeteu, a prvi inostrani nastup bio je na festivalu Pjesma za Evropu u St. Vincentu u Italiji 1962. Tokom karijere, koja traje preko 55 godina, Tereza je nastupala na svim domaćim festivalima, gdje je bila i nagrađivana. S festivala u Splitu, Opatiji, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu publika je pamti po pjesmama autora: Zdenko Runjić, Nikica Kalogjera, Arsen Dedić, Kemal Monteno, Đelo Jusić, Stipica Kalogjera, Andrej Baša i drugih.

tereza4

Terezinu međunarodnu karijeru obilježavaju nastupi i gostovanja na festivalima u Bratislavi, Rio de Janeiru, Meksiku, Sopotu i Antaliji te na Kupu Evrope u Bernu. Dva je puta Tereza pjevala i na Pjesmi Evrovozije: 1966. godine kao predstavnica Kneževine Monako s pjesmom "Bien plus fort", kad je sa 0 bodova dijelila posljednje (17.) mjesto s Italijom, te 1972. godine, kad predstavlja i Jugoslaviju s pjesmom "Muzika i ti" te osvaja 9. mjesto. Održavala je i turneje širom svijeta.

tereza

U Francuskoj je tokom 1960-ih i 1970-ih izgradila karijeru. Francuska karijera počinje još 1965., kad pjeva "Larinu pjesmu" (La Chanson de Lara) iz filma Doktor Živago. Za svoga boravka u Francuskoj Tereza sarađuje s poznatim zvijezdama kao što su Serge Lama, Tino Rossi, Gilbert Bécaud i Ritta Pavone. Vrhunac je njen solistički koncert u pariškoj Olympiji održan 1988. godine. Poslije 19 godina, 16. novembra 2007., Tereza je održala trijumfalan povratnički koncert u Olympiji. Nastupala je i na velikim koncertima UNICEF-a, prilikom kojih je upoznala i brojne zvijezde poput Charlieja Chaplina, Richarda Burtona i Petera Ustinova.

tereza6

Još uvijek aktivno nastupa bez obzira na povremene zdravstvene probleme. Kada su je pitali razmišlja li o odmoru samo je u svom stilu rekla: "Odmor? Ma kakav vražji odmor!" Nedavno je u Dubrovniku održala emotivan koncert posvećen svom dragom kolegi i prijatelju Arsenu Dediću. Prošle godine je objavila i svoju autobiografiju naslovljenu sa "To sam ja".

Ne propustite