Suad ef. Balić za Novi.ba: Priđimo ramazanu krajnje ozbiljno kao da nam je posljednja prilika u životu da obezbijedimo sebi dobru vječnost

Ramazan
Suad ef. Balić za Novi.ba: Priđimo ramazanu krajnje ozbiljno kao da nam je posljednja prilika u životu da obezbijedimo sebi dobru vječnost
,

Mr. Suad-ef. Balić rođen je 1985. godine u mjestu Šije kod Tešnja, a u rodnom mjestu završava osnovnu školu, nakon čega upisuje Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu koju uspješno završava 2004. godine. Iste godine upisuje Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, kojeg završava u roku i stiče diplomu profesor islamske teologije. Godine 2015., odbranio je magistarsku tezu iz oblasti Da'we pod nazivom: „Poslanikove metode u prevenciji i otklanjanju loših djela“ na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru. 

U toku dodiplomskog studija na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu radio je dvije godine kao honorarni imam u džamiji Nadmlini. Od 2008. do 2018. godine radio je kao imam, hatib i muallim u džematu Nahorevo. Trenutno je imam, hatib i muallim u džematu Sedrenik, MIZ Sarajevo.

Oženjen je muallimom Senidom i otac dvoje djece, Zejneb i Abdullaha.

S ef. Balićem smo razgovarali o džematu Sedrenik i aktivnostima unutar njega, zatim o ramazanu i njegovim blagodatima, te još nekim temama. U nastavku pročitajte drugi dio intervjua, dok prvi možete pogledati OVDJE.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Uvaženi efendija, kakvu važnost ima namaz u islamu?

Ef. Balić: Svaki propis u islamu ima svoju svrhu i smisao propisivanja od strane Gospodara, pa tako i namaz. Nakon što potvrdimo svoju pripadnost islamu izgovarajući riječi šehadeta prvo i osnovno čime nas naš Gospodar duži jeste da obavljamo propisane namaze. Namaz je kako kaže naš Poslanik, s.a.v.s. prvo za što ćemo biti pitani na Sudnjem danu kada pred Gospodara stanemo. Dakle, namaz je najvažniji ibadet od čije ispravnosti ovise i svi drugi ibadeti. Namaz predstavlja izraz potpune pokornosti i zahvalnosti Allahu dž.š. I to je stalna veza, konekcija nas stvorenja sa Stvoriteljem o kojem smo ovisni. Namaz je naš stalni i najvjerniji pratilac, oslonac i čuvar, kako u radosti tako i u žalosti.

Namazom se čovjek uzdiže i uspravlja pred mnogobrojnim dunjalučkim iskušenjima i to mogu doživjeti, osjetiti i potvrditi samo oni koji su stalno u namazu tj. koji ga redovno i svakodnevno obavljaju. Prema riječima Poslanika, a.s., namaz je trenutak najveće sreće, ushićenja i duhovnog uzdizanja, a sve to posebno do izražaja dolazi u današnjem tempu i brzini življenja. Namaz dođe kao jedan vid antistres terapije. S toga je ramazan idealna prilika dok su šejtani povezani da oni koji nisu redovni u izvršavanju ovog propisa donesu čvrstu odluku da to budu i da  uz Allahovu pomoć osjete svu slast namaza.

Koliko Vam vjera pomaže u životu, da budete bolji i jači, čovjek, imam, otac, muž, sin?

Ef. Balić: Vjera je najveća podrška u životu svakog čovjeka, ona je propisana upravo da čovjeku olakša život na zemlji. Biti vjernik, svjestan Allaha dž.š., vjerovati u Allahovo određenje znači imati stalni vjetar u leđa u dunjalučkom životu. Život bez vjere čovjeku vjerniku koji je uzvjerovao je nezamisliv. Upravo nas vjera uči na koji način da gradimo međuljudske odnose, da održavamo ispravne odnose prema roditeljima, rodbini, komišijama i svima drugima sa kojima radimo i dijelimo zajednički životni prostor. Vjera je najbolji korektiv u ljudskom životu na zemlji. Najveća blagodat  i nagrada za čovjek jeste da bude upućen u vjeru i hvala Allahu na toj blagodati.

maxresdefault-2

Možete li s nama podijeliti neku uspomenu ili događaj koji Vas posebno vežu za ramazan?

Ef. Balić: Svaki ramazan sa sobom donosi nova iskustva i ispisuje lijepe stranice naših života. Dva momenta bih ovom prilikom izdvojio. Mi, imami koji smo ponajviše na usluzi našim džematlijama u toku ramazana vrlo često nemamo vremena za sebe da upotpunimo neke sopstvene potrebe i obaveze. Odlučivši krenuti putem imamske misije svjesni smo da na tom putu polažemo naše vrijeme i živote, kako nas tako i naših porodica. Nesretna korona i ograničenja koja su bila protekla dva ramazana na snazi meni lično su donijeli i lijepe trenutke da sam bio u prilici  lakše se organizovati i zijaretiti roditelje koji žive u Šijama kod Tešnja i sa njima iftariti u svom rodnom mjestu. I svaki taj iftar s roditeljima kada se uspijemo organizovati je poseban i vrijedan spomena. Drugi momenat jeste kada dočekate da  nekadašnji polaznici mektebske nastave koji su sada stasali u odrasle i ozbiljne ljude organizuju iftare za sve džematlije u džamiji, gledate to i zahvaljujete Allahu na uspješnim plodovima imamske misije.

Ramazanska poruka čitaocima portala Novi.ba?

Ef. Balić: Ovaj ramazan je naša prilika i idealno vrijeme da podvučemo liniju i da vidimo šta smo to do sada u našem životu uradili, jesmo li zadovoljni, šta treba popravljati i mijenjati. Najveća nagrada koju možemo zaraditi u ramazanu jeste da nam budu oprošteni grijesi, pa molimo Allah da nam se smiluje i da nam oprosti grijehe, priđimo ramazanu krajnje ozbiljno kao da nam je posljednja prilika u životu da obezbijedimo sebi dobru vječnost.

Ne propustite