Suad ef. Balić za Novi.ba: Post u ramazanu gradi u nama posebnu socijalnu dimenziju i senzibilitet prema kategorijama koje su u određenim iskušenjima

Ramazan
Suad ef. Balić za Novi.ba: Post u ramazanu gradi u nama posebnu socijalnu dimenziju i senzibilitet prema kategorijama koje su u određenim iskušenjima
,

Mr. Suad-ef. Balić rođen je 1985. godine u mjestu Šije kod Tešnja, a u rodnom mjestu završava osnovnu školu, nakon čega upisuje Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu koju uspješno završava 2004. godine. Iste godine upisuje Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, kojeg završava u roku i stiče diplomu profesor islamske teologije. Godine 2015., odbranio je magistarsku tezu iz oblasti Da'we pod nazivom: „Poslanikove metode u prevenciji i otklanjanju loših djela“ na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru. 

U toku dodiplomskog studija na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu radio je dvije godine kao honorarni imam u džamiji Nadmlini. Od 2008. do 2018. godine radio je kao imam, hatib i muallim u džematu Nahorevo. Trenutno je imam, hatib i muallim u džematu Sedrenik, MIZ Sarajevo.

Oženjen je muallimom Senidom i otac dvoje djece, Zejneb i Abdullaha.

S ef. Balićem smo razgovarali o džematu Sedrenik i aktivnostima unutar njega, zatim o ramazanu i njegovim blagodatima, te još nekim temama. U nastavku pročitajte prvi dio intervjua...

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Poštovani Suad ef., za sami početak nam recite protiče ramazan na u džematu Sedrenik i kakve imate ramazanske aktivnosti?

Ef. Balić: Hvala Bogu evo nakon dvije godine pandemijskih restrikcija ramazan u našem džematu na Sedreniku protiče u najljepšem svjetlu, onako kako smo mi vjernici na ovim prostorima i navikli, doživljavajući sve njegove blagodati u punoj slobodi i druženju s našim džematlijama. Ramazanske aktivnosti u našem džematu su identične aktivnostima svih naših bosanskohercegovačkih džemata. Pored standardnih i neizostavnih aktivnosti poput mukabele, teravih-namaza, kratkih predavanja, ove godine smo posebno sretni jer smo u prilici organizovati i zajedničke iftare.

Do sada smo imali iftar za članove Mreže mladih našeg džemata, za našu vrijednu omladinu koja je i ovaj ramazan na usluzi prije svega našim džematlijama u poznim godinama koji žive sami, a kojima nose u određenim danima iftare na kućna vrata. Također smo imali iftar i za sve naše džematlije i na taj način nastavili lijepu tradiciju od prije korone. U narednom periodu smo u planu organizovati iftar za sve polaznike našeg mekteba. Nastojimo da ugostimo i naše alime, eminentne predavače i na taj način edukaciju o našoj časnoj vjeri i propisima da podignemo na jedan viši nivo, da se što više i bolje naše džematlije okoriste u ramazanskim danima.

Uvaženi efendija, čega se vjernici moraju pridržavati u mjesecu ramazanu i kojim noćima trebaju posvetiti posebnu pažnju?

Ef. Balić: Sama definicija posta upućuje na to čega se vjernici moraju čuvati u toku ramazana. Dakle, u toku dana dok postimo sustežemo se od hrane, pića i svih drugih dozvoljenih prohtjeva, tjelesnih uživanja koja činimo mimo ramazana. Pored toga važno je istaći i da čitavo vjerničko biće mora biti uključeno u sami proces posta i proteka Ramazana. Na način da će postiti i naš jezik tako što ćemo paziti šta i kako govorimo. Čuvati se teških i ružnih riječi koje mogu vjernika odvesti u grijeh ogovaranja, prenošenja tuđih riječi, laži i slično. Da poste naše oči tako što ćemo paziti šta gledamo, da ne umanjujemo vrijednost našeg posta gledajući u zabranjene stvari. Da poste i naše uši tako što nećemo slušati ono što je nepoželjno, da samo Kur’an bude ono što ćemo slušati itd.

balic1

Dakle da ne posti samo naš stomak već da svojim svakodnevnim ponašanjem u duhu islama pokažemo da smo u mjesecu ramazanu. Svaki dan i noć mubarek mjeseca treba koristiti maksimalno jer je to naše vrijeme koje nam je dragi Bog ove godine poklonio i ne znamo hoćemo li više imati tu čast i privilegiju. Naravno, mjesec ramazan je pun neizmjernih blagodati, a jedna od najvećih je noć Kadr u kojoj je dragi Bog počeo da objavljuje posljednju Svoju objavu-Kur’an. Kod nas se tradicionalno ta noć obilježava 27. noć ramazana, ali prema hadiskim predajama podjednaka vjerovatnoća je da je ta noć koja je vrijednija od hiljadu mjeseci i u nekoj drugoj neparnoj noći zadnje trećine ramazana. Pa je lijepo zbog sopstvene sigurnosti, duševnog smiraja i zadovoljstva 21., 23., 25., 27. i 29. noć ramazana provesti u pojačanom ibadetu, prije svega moleći dragog Boga za oprost naših grijeha.

Možete li pojasniti našim čitateljima kako da najbolje iskoriste mjesec posta i pojačanoga ibadeta, čemu nas ramazan zapravo može naučiti?

Ef. Balić: Najbolje ćemo iskoristiti mjesec posta ukoliko se budemo pridržavali svih uputa i savjeta koje nam upućuje naš Poslanik Muhammed, s.a.v.s. Hvala Bogu danas smo u prilici da brzo i lahko saznajemo i učimo o svemu što nas interesuje, još samo da to u praksu provedemo. Post u toku ramazana podsjeća nas na sve te blagodati koje svakodnevno uživamo, a kojih možda nismo ni svjesni i na kojima nismo Gospodaru zahvalni. Gradi u nama jednu posebnu socijalnu dimenziju, pogled i senzibilitet prema različitim kategorijama koje su u određenim iskušenjima neimaštine, bolesti i slično.

Brojeći dane posta koji prolaze ramazan nas uči i prolaznosti našeg dunjalučkog života. Kazao bih da je ramazan jedna posebna škola u kojoj moramo usvojiti sva pomenuta i druga znanja kako bismo našu misiju koju imamo kao Allahova stvorenja na zemlji što bolje i lakše ispunili i na taj način zaradili Allahovu milost i zadovoljstvo, te postigli cilj kojem svi težimo, a to je Džennet na budućem svijetu.

Ne propustite