Naučnici upozoravaju: Jedan udar asteroida bi mogao izbrisati život na Zemlji!

Nauka i tehnologija
 Naučnici upozoravaju: Jedan udar asteroida bi mogao izbrisati život na Zemlji!
Što više saznajemo o udarima asteroida, sve je jasnije da ljudska rasa živi na posuđenom vremenu.

Stotinu vodećih naučnika, astronoma, bivših astronauta i poznatih celebrityja traže da se više učini po pitanju sprečavanja razarajućeg udara asteroida koji bi mogao izbrisati život na Zemlji, javlja Sky News.

Oni su tokom skupa u londonskom Muzeju nauke pozvali na stvaranje velikog sistema otkrivanja asteroida koji prolaze blizu Zemlje kako bi se sprečio scenarij iz filmova poput Armageddona ili Žestoki udar. Procjenjuje se da bi taj sistem mogao detektirati 100.000 asteroida godišnje.

- Što više saznajemo o udarima asteroida, sve je jasnije da ljudska rasa živi na posuđenom vremenu - rekao je Brian May, gitarist grupe Queen, koji ima doktorat iz astrofizike.

Vjeruje se da u Sunčevom sistemu ima više miliona asteroida, no do danas tek ih je oko 10.000 registrirano.

Kako bi promovirali sprečavanje udara asteroida, grupa traži da se od iduće godine 30. juna proglasi Danom asteroida. Točno na taj datum 1908. godine udar asteroida je uništio oko 1200 četvornih kilometara šume u Sibiru. Sličan takav udar sada bi bez problema mogao izbrisati cijeli jedan grad.

- Trenutno znamo za manje od 1 posto objekata koji su usporedivi s onim koji je pao u Sibiru, a nitko ne zna kada bi nas idući veliki asteroid mogao udariti. A potreban je samo jedan - rekao je astrofizičar Brian May.

Ugledni astronom lord Martin Rees rekao je da je uvjerenje drevnih naroda da nebesa i kretanje astronomskih tijela utječu na život na Zemlji, ali ne na način kako su to oni zamišljali, prenosi 24sata.hr.

- Ponekad ta nebeska tijela padnu na Zemlju. I upravo je to razlog zašto moramo pronaći asteroide prije nego oni pronađu nas - rekao je lord Rees.

Podsjetimo, i u februaru 2013. godine meteor je eksplodirao na nebu iznad Čeljabinska u Rusiji. 

Udarni val je uzrokovao pucanje stakala na prozorima što je dovelo do ranjavanja ljudi. Ranjeno je oko 1200 ljudi, od čega 159 djece. Hospitalizirano je 112 ljudi.

Mnogi naučnici vjeruju da je udar asteroida ili kometa dinosaure izbrisao s lice Zemlje prije 66 miliona godina.

Ne propustite