PRIJEKI LIJEK!

NAPITAK KOJI SNIŽAVA ŠEĆER U KRVI ZA 3 SATA: Nutricionista tvrdi - sok od ovog voća je spas (RECEPT)

Objavljeno:19.02.2022 - 15:47
A A A Times Arial

Foto: Printscreen

Plod nara je prepun vitamina C, odličan je izvor i pantotenske kiseline (vitamin B5), kalijuma, ali i polifenola (antioksidanasa). U naru ima i fosfora, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, cinka, bakra i mangana. U narodnoj medicini koristi se da ublaži različite tegobe - od dijareje, krvarenja u desnima, protiv hemoroida, akni i katarakte.

Smanuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a britanski nutriconista Rob Hobson ga preoručuje za smanjenje nivoa šećera u krvi za kratko vrijeme.

Prema njegovim riječima sok od nara može značajno uticati na smanjene nivoa šećera u krvi. Njegovu efikasnost i koristi određuje sadržaj antioksidanata - supstanci koje neutrališu slobodne radikale. Ispostavilo se da je sok od nara "šampion" po količini antioksidanata - čak i zeleni čaj sadrži znatno manju količinu.

Кorisna svojstva soka

Ljekar tvrdi da sok od nara, koji je bogat flavonoidima i antocijaninima, inhibira šećer i time normalizuje njegov nivo u krvi za samo tri sata. Štaviše, antioksidansi sadržani u napitku mogu uticati na insulinsku rezistenciju i sniziti krvni pritisak.

Čaj od nara

U ugrejanu šolju stavite koru nara i prelijte prokuvanom vodom. Poklopite, posle pola sata procijedite i popijte.

Nutriconista dodaje da sva korisna svojstva nara čine da je idealna namirnica, ne samo za osobe koje pate od hipertenzije, dijabetesa i hiperglikemije, već sve koji brinu o svom zdravlju.

Kalorijska vrednost nara je 83 kalorije u 100 grama, a čak 16 odsto su dijetna vlakna.  Preporučuje se da ga jedu i deca, trudnice i starije osobe, jer blagotvorno deluje na organe za varenje i smiruje grčeve u stomaku i proliv. Istovremeno povoljno djeluje na srce, kosti i nerve.

Novi.ba/Lepa&Srećna