Priča: Ilija je zatražio razvod

Objavljeno:11.02.2022 - 13:43
A A A Times Arial

Ilija je došao kući sa posla tužan. Zagrlio je dječake koji su mu istrčali u susret, poljubio ih, nije se presvukao u kućnu odjeću, otišao je u kuhinju i rekao Ani:

"Hajde, moramo da razgovaramo."

Ana je obrisala ruke o kecelju (upravo je pravila knedle sa šljivama), sjela je na ivicu stolice i spremala se da sasluša šta to ima da joj kaže, njen voljeni muž.

"Uopšteno, stvar je ovakva... Ana. Odlazim. Već dugo sam zaljubljen u drugu ženu. Toliko je volim, siguran sam da mi je to sudbina. Kristina je moja sudbina. Oprosti mi. Teško mi je ovo da kažem, ali ja te više ne volim".

Ana je pogledala svog muža iznenađenim pogledom.

"Kako da me ne voliš. Zar ne voliš mene i svoje sinove?"

"Volim! Volim Jovana i Marka! Doći ću po njih vikendima i praznicima," poče Ilija da se pravda.

"Zašto vikendi i praznici? Uzmi ih sada. Djeca treba da odrastaju u potpunoj porodici. Otac - majka. I sad su usamljeni, a ne nakon razvoda. Ja ću srediti svoj život, a ti ih uzmi, tako da djeca imaju u kući i oca i majku."

Ilija je bio vidno uznemiren.

"Kakva si ti to majka? Kakva bi se majka odrekla svoje djece? Kristina živi u jednosobnom stanu sa svojom majkom, a ima i ogromnog psa..."

"Ako Kristina voli tebe, voljeće i tvoju djecu", kategorično je izjavila Ana.

"Evo spreja za nos, Marko često ima zapušen nos, ali evo lijeka za gljivice, Jovan izgleda ima gljivicu na palcu lijeve noge, reci Kristini da je maže svako veče. Ne zaboravite da tri puta nedeljno dječaci imaju crtanje, utorkom Jovan ima violinu, Marko ima harmoniku, sredom šah, ponedeljkom matematika, ne smije to da propusti, nedeljom morate ići na engleski..."

Ilija je naglo ustao i izašao na balkon. Sa balkona su počeli da se čuju fragmenti razgovora koji je vodio preko telefona:

„Djeca… Ana… čekaj… gljivice i šah."

Kada je Ilija ušao u sobu, na pragu su stajala dva glomazna kofera, harmonika u torbi, dva para skija i njegov kofer. Ana je stajala obučena u svečanu haljinu i sa jarko crvenim karminom.

Od tada su prošle dvije godine. Nepotrebno je reći da ih svi oko njih smatraju porodicom za primjer. I samo Ana ponekad namigne Iliji na zajedničkim praznicima...

(Stil.kurir.rs)