Gorivo jeftinije u BiH, rekordne cijene u Hrvatskoj

Vijesti
Gorivo jeftinije u BiH, rekordne cijene u Hrvatskoj
-

Od ponoći gorivo je u Hrvatskoj poskupjelo, dosegnuvši ponovno rekordno visoku cijenu, nakon što je Vlada Hrvatske ukinula ograničenje o najvišoj cijeni goriva.


Prema portalu cijenegoriva.info, u ponoć je benzin u Republici Hrvatskoj poskupio u prosjeku za 24 lipe, a dizel za 21 lipu, što iznosi oko 0,03 eura, a autoplin je skuplji četiri lipe.

Prosječna cijena eurosupera kreće se oko 11,37 kuna (1,51 euro), eurodizela 11,33 kune (1,51 euro), a autoplina oko 6,02 kuna (0,8 eura).

Procjenuje se da je cijena punog spremnika benzina poskupjela za 12 kuna (1,6 euro), a spremnika dizela oko 10,5 kuna (1,4 eura).

Kako stoji BiH i ostale države u regionu

Maloprodajne cijene dvije vrste benzina od sinoć su u Crnoj Gori skuplje za tri centa, pa iznose za BMB 95 1,45 i za BMB 98 1,49 eura, dok su eurodizel i lož ulje poskupili za po šest centi pa litar euro dizela sada košta 1,32 eura a lož ulja 1,32 eura, prenose Vijesti.me.

To je saopštili juče Ministarstvo kapitalnih investicija, na osnovu Uredbe o načinu i visini elemenata na osnovu kojih se formiraju maksimalne cijene naftnih derivata koja uzima u obzir cijene naftnih derivata na refrentnoj berzi, kurs dolara i eura i sve dažbine koje se računaju i cijenu sa dozvoljenom maržom trgovaca.

Prije dvije sedmice obje vrste benzina poskupjele su za po dva centa, a dizel i lož ulje za po cent.

Cijene naftnih derivata u značajnom su porastu na svjetskim berzama već godinu, jer zemlje najvećih proizvođača nafte OPEC ne žele značajnije da povećaju proizvodnju čime održavaju visoke cijene. Početkom decembra su bili najavili povećanje proizvodnje, kada je samo zbog te najave došlo do pada cijena, ali su kasnije odustali zbog širenja novog soja korona visrusa i straha da će nove epidemiološke mjere voditi globalnom zatvaranju i smanjenju potrošnje.

Prema cijenama iz regiona, Bosna i Hercegovina ima značajno niže cijene goriva zbog niskih stopa akciza i PDV-a od 17 odsto. Euro dizel u ovoj zemlji, prosječno na nivou entiteta i prema podacima Privredne komore BiH, košta 1,18 eura, dok su cijene goriva 1,21 euro za BMB 95 i 1,28 eura za BMB 98. Tako je da eurodizel jeftiniji za 14 centi po litru, a benzini 21 do 24 centa.

U Srbiji je dizel skuplji nego u Crnoj Gori za 17 centi, BMB 98 za četiri centa, dok je BMB 95 jeftiniji za dva centa.

(N1)

Ne propustite