STARI RECEPT ZA NAJMEKŠE UŠTIPKE: Uopšte ne upijaju ulje!
Mogu biti slani ili slatki doručak, odlično idu uz domaći čaj od nane
Uštipci podsjećaju na zimska jutra, na djetinjstvo na slatki i slani doručak, na dom i porodicu... Zbog toga nema osobe koja ne voli da jede uštipke.
Predstavljamo vam stari recept za ovaj savršen doručak, kao i trik kako da napravite uštipke koje "ne piju" ulje.
Sastojci: 250 ml kiselog mlijeka, 4 jaja, 12 kašika bijelog brašna, 10 g praška za pecivo, 2 dl ulja.
Umutite jaja ohlađena na sobnoj temperaturi i pomiješajte ih s kiselim mlijekom. Dobro izmiješajte pa jajima s kiselim mlijekom postepeno, dodajte brašno i to kašiku po kašiku i prašak za pecivo. Ostavite da stoji oko deset minuta i promiješajte.
Zagrijte ulje u dubljoj posudi za pečenje ili u tiganju. Ulje mora biti vruće kako se uštipci ne bi "napili" ulja.
Kašikom vadite uštipke i pecite ih dok ne pozlate. U posudi ne sme biti "gužva" kako se ne bi snizila temperatura ulja.
(gastro.24sata.hr)