Limunčići

Kuharica
Limunčići
Mekani i ukusni kolačići koju zadržavaju svježinu i nakon nekoliko dana.

Mekani i ukusni kolačići koju zadržavaju svježinu i nakon nekoliko dana.

Sastojci:

    500 gr brašna
    50 g domaće masti
    50 g  maslaca
    100 g kristal šećera
    1 mala kašika sode bikarbone ili praška za pecivo
    kesica vanilin šećer
    150 ml mlijeka
    prstohvat soli
    2 žumanca
    limunova korica (da bude veci limun ili dva manja)

Žumanca i šećer umutiti. Dodati mast, maslac, vanilin šećer, limunovu koricu, sol i na kraju polako dodavati brašno prosijano sa praškom za pecivo, pa mlijekom zamjesiti glatko tijesto da se odvaja od rubova posude. Tijesto 2 sata ostaviti u frižider. Potom ga na brašnjavoj površini razviti i pomoću čaše izvaditi krugove. U sredinu kruga stavite malu kašikicu pripremljenog fila, a potom poreklopite fil jednim pa drugim dijelom kruga. Stisnite sa strana kao bombonu da dobijete repiće. Ako je potrebno jos malo doradite oblik limuna lagano rukama.

Sastojci za fil:

    150 g kristal šećera
    150 g mljevenih badema
    3 bjelanca
    velika kašika meda
    1/2 korice od jednog limuna

Umutiti dobro bjelanca, šećer i med, a potom dodati bademe i koricu limuna. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 160°C oko 20 minuta. U manju posudu sipati 100 ml mlijeka i pola ekstrata limuna pa svaki pečen limun umočiti i uvaljati u šećer.

Izvor: tortekolači.com

Ne propustite