Limunčići
Mekani i ukusni kolačići koju zadržavaju svježinu i nakon nekoliko dana.
Sastojci:
500 gr brašna
50 g domaće masti
50 g maslaca
100 g kristal šećera
1 mala kašika sode bikarbone ili praška za pecivo
kesica vanilin šećer
150 ml mlijeka
prstohvat soli
2 žumanca
limunova korica (da bude veci limun ili dva manja)
Žumanca i šećer umutiti. Dodati mast, maslac, vanilin šećer, limunovu koricu, sol i na kraju polako dodavati brašno prosijano sa praškom za pecivo, pa mlijekom zamjesiti glatko tijesto da se odvaja od rubova posude. Tijesto 2 sata ostaviti u frižider. Potom ga na brašnjavoj površini razviti i pomoću čaše izvaditi krugove. U sredinu kruga stavite malu kašikicu pripremljenog fila, a potom poreklopite fil jednim pa drugim dijelom kruga. Stisnite sa strana kao bombonu da dobijete repiće. Ako je potrebno jos malo doradite oblik limuna lagano rukama.
Sastojci za fil:
150 g kristal šećera
150 g mljevenih badema
3 bjelanca
velika kašika meda
1/2 korice od jednog limuna
Umutiti dobro bjelanca, šećer i med, a potom dodati bademe i koricu limuna. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 160°C oko 20 minuta. U manju posudu sipati 100 ml mlijeka i pola ekstrata limuna pa svaki pečen limun umočiti i uvaljati u šećer.
Izvor: tortekolači.com