NOVAKOVA SUDBINA JE U RUKAMA OVOG MOĆNIKA: Ko je ministar koji odlučuje o hapšenju, vodi porijeklo SA BALKANA

Objavljeno:10.01.2022 - 13:33
A A A Times Arial

Foto: LUKAS COCH / EPA

Uprkos tome što je teniski svjetski broj jedan Novak Đoković pobedio državu Australiju na sudu, njemu i dalje prjeti opasnost od deportacije. Kako tvrdi zaustupnik australijskih vlasti Kristofer Tren, ministar za imigracije Aleks Hok, uprkos odluci suda, ima moć da deportuje Novaka iz njihove zemlje.

Novak Đoković je sramno dočekan u Melburnu, tretiran još gore, a kada je sud odlučio u njegovu korist, vlada Australije priprema najskandalozniju odluku.

Naime, već je advokat vlade najavio da Ministar za imigracione poslove ima mogućnost da pobije odluku suda i da odluči mimo sudske institucije da nekoga protjera iz zemlje.

Upravo time su zaprijetili iz Vlade Australije, a da tako nešto i namjeravaju, dokaz je činjenica da se ispred advokatske kancelarije koja je branila i uspješno odbranila Novaka Đokovića, trenutno okupljaju policijske snage, a prema najnovijim informacijima, plolicija je upotrebila i suzavac na pojedine okupljenje koji su došli da pruže Novaku podršku.

Iako je Novak na sudu dokazao da je bio u pravu, da je imao svu potrebnu dokumentaciju za vizu i medicinsko izuzeće, i dalje postoji mogućnost da ministar za imigracionu politiku Aleks Hok iskoristi diskreciono pravo i deportuje Đokovića, što će uskoro biti poznato, piše "Telegraf".

Naime, prema zakonu Australije, reč ministra za imigraciju je iznad svih, pa čak i države Viktorije i Suda, koji je pobio odluku vlasti i oslobodio Novaka i omogućio mu da igra na Australijan openu.

Pošto je po zakonu Australije granica federalno gledište, ministar za imigraciju ima apsolutnu vlast i može da poništi svaku odluku, čak i onu koju donese određena federalna država.

Minstar ima četiri sata da poništi vizu Novaku nakon što je sudija odlučio da ga oslobodi. Ostaje nam da vidimo šta će on odlučiti i da li će donijeti najskandalozniju odluku u istoriji.

Naime, prema članu 133C(3) Zakona o migracijama, Alek Hok bi se mogao pozvati na nešto od sljedećeg:

1. Da postoji osnov za ukidanje vize - u ovom slučaju je to navodna pretnja po javno zdravlje jer nosilac vize nije vakcinisan;

2. Da nosilac vize nije uvjerio ministra da osnov ne postoji;

3. Da je u javnom interesu da se viza ukine.

Takva odluka ne bi podlegala pravilima prirodnog prava, ali je australijski zakon o migracijama previše oštar, piše "Gradijan".

Kako god se sve završilo, Australijanci su se žestoko obrukali dočekom za najboljeg tenisera svijeta.

Ono što se može vidjeti na Tviteru, Aleks Hok se nije uključivao do sada oko pitanja Novaka Đokovića, za razliku od mnogih drugih ministara i premijera koji su danima vodili hajku protiv njega.

Njegova posljednja poruka na Tviteru bio je "retvit", kada je podijelio čestitku Skota Morisona koji je čestitao Božić pravoslavnim vjernicima u Australiji.

Ko je Aleks Hok?

Aleksandar Džorž Hok, kako glasi puno ime australijskog ministra, postao je član tamošnjeg parlamenta 24. novembra 2007, kao član Liberalne partije, u kojoj je od 1995. godine. Te 2007, kad je postao parlamentarac, počinje i njegov politički uspon.

Nakon iskustva stečenog u parlamentu, Hok je postepeno napredovao i dobijao sve važnije funkcije u državi. Bio je pomoćnik ministra za imigraciju između 19. jula 2016. i 20. decembra 2017. godine.

U maju 2019, imenovan je za ministra za međunarodni razvoj i pomoćnik ministra odbrane, da bi godinu dana kasnije, u decembru 2020, postao ministar za imigraciju, državljanstvo, migrantske usluge i multikulturalna pitanja.

Vodi porijeklo sa Balkana

Baba i deda ministra za imigracije u Australiji, kako se navodi u njegovoj biografiji, emigrirali su iz Grčke u Australiju 1953. godine, kao dio migracije iz Evrope u Australiju nakon Drugog sjvetskog rata. Hokova majka je umrla kad je imao svega 10 godina, te je brigu u njemu u potpunosti preuzeo otac, navodi se u biografiji.

Pohađao je Hils gimnaziju, a zatim srednju školu Кamberlend. Hok je zatim studirao na Univerzitetu u Sidneju, gdje diplomirao umjetnosti i magistrirao državne i javne poslove. U biografiji se dodaje da se na univerzitetu pridružio rezervnom sastavu australijske vojske, gdje je služio šest godina, nakon čega je bio angažovan u Кraljevskom australijskom oklopnom korpusu i to kao kao poručnik, piše Nova.rs.

Kontroverze

U australijskoj javnosti Hok se pamti i po svojim kontroverznim stavovima. Tako je 2018. godine, aktuelni australijski ministar za imigracije i multikulturalna pitanja, izjavio da snažno podržava pravila na osnovu koji se omogućava verskim školama da izbacuju učenike koji su homose**ualci, bise**ualni ili transrodni.

On je rekao da su zbog toga, "vjernici napadnuti u Australiji".

- Mislim da nije kontroverzno u Australiji to što ljudi očekuju da vjerske škole podučavaju praktikovanje njihove vere i njihove religije. Uglavnom govorimo o primarnom sistemu i veoma mladim ljudima koji su ispod uzrasta na kom bi mogla da shvate ove stvari. Riječ je o namještenoj temi koju ljevica pokreće kako bi pokušala da ugrozi vjersku slobodu - tvrdio je on.

Hok je svojevremeno optužio i prvu muslimanku članicu australijskog parlamenta, Egipćanku En Ali da pokušava da nametne "kako je njena različitost mnogo bolja od različitosti drugih ljudi".

Kad ga je tamošnja javnost kritikovala za rasističke stavove, on je rekao da Laburistička partija, kojoj pripada En Ali, Hok je odgovorio da su laburisti "glumili bes, lažno tvrdeći da je riječ o rasizmu kako bi ugasili debatu". On je poručivao da su njegovi politički protivnici "fiksirani na politiku identiteta".

Sve je sad na njemu

Pobjedu Novaka Đokovića na sudu, kao što je napomenuto, mogao da poništi upravo Aleks Hok. Od odluke ministra za migraciju, državljanstvo, migrantske usluge i multikulturalna pitanja, zavisiće i eventualno učešće najboljeg tenisera u istoriji na prvom grend selemu u sezoni, koji je osvajao 9. puta.

Nakon što je savldana birokratija, na putu ka istorijskoj, desetoj tituli na "Ozi openu" i ukpuno 21. najvećeg trofeja u belom sportu, Novaku sada stoji samo politika.

Izvor:Blic