Otkrijte šta je važno da znate tokom odabira igračaka za vaše pse

Kućni ljubimci
Otkrijte šta je važno da znate tokom odabira igračaka za vaše pse
Pseće igračke ne prolaze nikakve sigurnosne testove, pa samim tim neka vas ne iznenadi činjenica da mogu biti otrovne.


Pseće igračke ne prolaze nikakve sigurnosne testove, pa samim tim neka vas ne iznenadi činjenica da mogu biti otrovne.

Ne postoji nikakva garancija da neka od igračaka nije opasna za vašeg ljubimca. Preporučuje se da izbjegavate igračke koje imaju jak hemijski smrad. Jako je bitno da proučite šta piše na etiketi-poručuje Vet Street.

Igračka koju nabavljate za svog ljubimca ne bi smjela biti toliko mala da je može slučajno udahnuti. Posebno su opasne loptice, jer se mogu zaglaviti u dušniku, a teško ih je izvaditi. Igračke općenito ne bi smjele imati dijelove koji se mogu skinuti, udahnuti ili progutati. Također, ne bi smjele imati oštrih dijelova i ne bi smjelo biti moguće da ih pas izgrize toliko da ih može progutati. Izbjegavajte užad, vezice, čarape, ukrasne i gumene trake jer ih pas može progutati, a jednom kad su u probavnom traktu mogu izazvati potencijalno smrtonosne probleme koji zahtijevaju kirurgiju. Prije korištenja organskih igračaka (sirova koža i povrće) posavjetujte se s veterinarom. Kosti mogu izazvati ozljede na usnama i desnima. Također, izbjegavajte igračke za djecu – psi i djeca nemaju ni približno slične načine igranja. Izbjegavajte bilo što s perlama ili sličnim predmetima. Nemojte ljubimcu dati da se igra s loncima, kantama i sličnim stvarima jer psi ne znaju sami skinuti stvari s glave i mogu se tako ugušiti. Ako bacate psu štap, budite sigurni da nema oštrih krajeva. Kad se dva psa igraju, ne bi smjeli imati uzice da se ne zapletu. Igračke koje bacate psu ne smiju biti teške i čvrste da mu ne stradaju zubi. Kamenje nije dobra igračka za psa.

Teniske loptice znaju biti loš izbor jer su neke pasmine dovoljno velike da ih mogu progutati, no nije problem samo u tome – dlaka na njihovoj površini vrlo je gruba i šteti psećim zubima. Umjerena igra teniskom lopticom ne bi trebala biti problem.

Bez obzira na sva ova upozorenja, nemojte se zaboraviti zabavljati sa svojim psom.

Izvor: tportal.hr

 

Ne propustite