NA PRVI POGLED TO JE ORIGINAL: Evo kako da prepoznate da li ste kupili LAŽNI MOBITEL - OVAJ DETALJ MALO KO PRIMIJETI

Kiosk
NA PRVI POGLED TO JE ORIGINAL: Evo kako da prepoznate da li ste kupili LAŽNI MOBITEL - OVAJ DETALJ MALO KO PRIMIJETI
Pronađete li povoljan, a izgledom perfektan telefon, nešto tu ne štima. Morate posumnjati u opis, to je jedino na što je potrebno usmjeriti pozornost. Cijena vam se već svidjela, a sviđa vam se i sam mobitel odnosno pametni telefon.

Pronađete li povoljan, a izgledom perfektan telefon, nešto tu ne štima. Morate posumnjati u opis, to je jedino na što je potrebno usmjeriti pozornost. Cijena vam se već svidjela, a sviđa vam se i sam mobitel odnosno pametni telefon, piše Smartlife.hr

Kao što postoje originalni i kopije kod satova, cipela, jakni tako postoje originali i kopije u elektronici. Zabavit ćemo se ovaj put samo pametnim telefonima. Na primjer, u Kini možete kupiti identičnu kopiju Apple iPhonea za samo 300 kuna. I nećete ništa posumnjati, čak i ako takav uređaj stavite pored pravog originala.

Ipak, kopija je uvijek kopija, samo je pitanje koliko je vjerna originalu, ali nikada 100 posto. Kina je daleko, rijetko tko ide u Kinu, ali naše nas iskustvo uči nečemu drugomu. Iako smo bili u Kini i imali priliku vidjeti razne kopije. Manje ili više uspješne. Nekada su se kopije izvana prepoznavale, ali to ljudima u to doba nije smetalo. Vremena su se promijenila.

Današnji pametni telefoni dolaze s dvije, tri, četiri ili pet stražnjih leća (objektiva) kamere. Ali, kad kupujete jeftin pametni telefon, događa se da u kućištu postoji samo jedan objektiv, a sve drugo su „fake“ kamere. Dakle, nema ničega. Prazno. Ali, super izgleda izvana.

Mnogi telefoni ispod ekrana imaju senzor otiska prsta. Ne mislimo pri tome unutar samog ekrana, kao današnji najmoćniji telefoni. Govorimo o poziciji na dnu prednje strane kućišta. Kod originalnog modela na tom se mjestu zaista nalazi senzor otiska prsta, ali kod kopije je tu samo obična tipka.

Ukoliko odete u postavke takvog „lažnog telefona“, tamo ćete pronaći postavljanje otiska prsta, a na ekranu će se zaista prikazivati taj postupak. Kao kod pravog senzora. Ali, radi se o običnoj animaciji odnosno o gif slici na kojoj se, nakon svakog vašeg pritiska na tipku, pojavi jedan novi dio papilarnih linija vašeg prsta. Dakle, sve izgleda veoma realno, ali pritisnete li tu tipku s kemijskom olovkom umjesto vašeg prsta, telefon će ponovo očitati „vaš“ prst.

mobitel-1

Dakle, izvana telefon može biti identičan, ima istu kvalitetu izrade, ali pogledajte malo detaljnije logo. Vidjet ćete da je najčešće font nešto malo drugačiji. Možda ćete to primijetiti samo na jednom slovu, unutar cijelog naziva branda.

Uključite li telefon, i softver će najvjerojatnije biti realan. Najčešće se koristi operativni sustav Android, čije nove telefone možete kupiti već za 400 kuna dok se Appleov iOS ne može kupiti ispod nekoliko tisuća kuna. Dakle, u lažnim se telefonima koristi Android, koji glumi odnosno oponaša iOS. Znamo koliko su mnogi ludi za Appleovim telefonima, ali nemaju svi mogućnost izdvojiti jednu mjesečnu plaću za novi iPhone.

Tek se detaljnijom usporedbom mogu primijetiti neke sitne razlike, ali za to morate imati identičan originalni iPhone pored, da biste sve detaljno usporedili. Tu mogućnost sigurno nemate, a niti toliko vremena vam prodavač neće dati.

Ako kupujete telefon koji bi trebao biti iPhone, jedan jedini način za prepoznati lažnjak je pokrenuti stražnju kameru. To je komponenta koja poprilično košta te se ne isplati ugrađivati u lažne mobitele. Stoga, pri kupnji telefona obavezno pokrenite kameru i provjerite fokusiranje na predmete u blizini.

U takvom lažnom telefonu možete očekivati i lošu bateriju – iz starih se mobitela vade istrošene baterije, kroz njih se nakratko pušta jača struja kako bi im se nakratko vratio kapacitet, ali već nakon nekoliko punjenja kapacitet se gubi.

Ne propustite