POSVETITE VRIJEME SEBI: Kako meditirati?

Praktična žena
POSVETITE VRIJEME SEBI: Kako meditirati?
.

Osoba koja meditira je zainteresovana za svoj duhovni mir i razvoj. Nema većeg bogatstva od mirnog uma i vitalnog tijela. Ukoliko Vam je harmonija između uma i tijela narušena, možete je povratiti meditacijom.

Suštinski meditaciju vezujemo za istočnjačku filozofiju življenja, kao i religije hinduizam i budizam. Međutim, na samom početku se ne morate opterećivati i baviti filozofijom i religijom. Opustite se.

Meditacija se dešava u glavi, vezana je za misaone procese. Cilj meditiranja jeste zaustavljanje haotičnih misli, apsolutna fokusiranost na jednu stvar – zvuk, pokret tijela, disanje, objekat u prostoriji itd. To ćete prvo saznati čitajući priručnike koji se bave meditacijom za početnike.

Tokom meditacije se oslobađa hormon stresa, povećava se dotok krvi u mozak, a to sve utiče na smanjenje anksioznosti.

Kada meditirati?

Poželjno je meditirati u 6 ujutru i u 6 poslijepodne, ali ako ne možete ne morate siliti situaciju. Znači, od Vas zavisi kada ćete meditirati, ali je jutarnja meditacija jako bitna ukoliko želite kvalitetno provesti dan.

Za osobu koja počinje da meditira, sasvim je u redu da meditacija traje između jednog do pet minuta. Bolje je jedan minut dnevno svakog dana meditirati, nego pola sata jedanput nedeljno.

Razlikuje se meditacija u sjedećem položaju i ona je najrasprostranjenija, meditacija u ležećem položaju, stojeća, hodajuća.

Kod sjedećeg položaja (tursko sjedenje) je jako bitno da je kičma prava, a da su ramena opuštena i glava slobodna. Ruke postavljate onako kako Vam je najugodnije.

Bitno je odabrati meditacijski objekat na koji ćete se apsolutno fokusirati. To može biti reč (ljubav, sreća itd.), svjeća, disanje, tačka na donjem djelu tijela, tačka na zidu, slika itd.

Kada god Vam se javi misao u glavi, pustite je da sama prođe i fokusirajte se na meditacijski objekat. Dišite pravilno, zatvorite oči.

Tokom meditacije, jako je bitno disati na stomak, a ne grudima. Na kraju meditacije se zahvalite u sebi na stvarima koje te čine sretnom osobom.

Nemojte očekivati učinak preko noći pa za meditacijom posegnuti samo u stresnim situacijama. Meditirajte kod kuće svakog dana, nevezano da li trenutno vodite stresan život ili ne. Za meditaciju se namjestite kako Vama prija i upražnjavajte je kada Vama prija. Nemojte dozvoliti drugima da Vam nametnu svoje mišljenje, valjda Vi bolje znate kako funkcionišete.

Gledajte da ne meditirate punog stomaka. Izgasite telefon kada meditirate. Zapravo, prekinite svaki kontakt sa svjetom na par minuta.

Poenta meditacije jeste relaksacija, opuštanje. Nemojte sebe tjerati ako ne ide, već pokušajte opet. I opet. I opet. Kod meditacije nema mjesta za analizu i anksioznost.

Nemojte dići ruke od meditacije ukoliko ste nezadovoljni rezultatom na samom početku. Nije lako zaustaviti vrišteće misli u glavi.

Ne propustite