ANALIZA

Otkrivaju se dodatni detalji o razgovoru Putina i Bidena, ali i kontradikcije, ukrajinska strana je pak zadovoljna te se zahvaljuju Washingtonu na potpori

Objavljeno:08.12.2021 - 16:11
A A A Times Arial

Informacije o 2-satnom virtualnom sastanku Bidena i Putina vrlo polako izlaze u javnost, a danas imamo i prve kontradikcije. Naime, savjetnik Kremlja za vanjsku politiku, Jurij Ušakov, rekao je kako je Biden za vrijeme razgovora s Putinom konstatirao da će njegov zahtjev o "pravnim garancijama" da se NATO neće širiti dalje prema istoku proslijediti u NATO na razmatranje, piše Advance.hr.

No, Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, jučer je za vrijeme novinske konferencije dao drugačiju informaciju - poručio je kako je predsjednik Biden jasno rekao Putinu kako mu neće davati nikakve garancije te kako SAD drži da je Ukrajina suverena zemlja koja može sama odlučiti o tome u koji će savez ulaziti.

Dakako, kad govorimo o NATO-u onda je vrlo jasno da SAD "ima zadnju" pošto je riječ o vojnom savezu gdje vodeću ulogu od samog početka ima upravo Washington.

Podsjetimo, Biden je i prije sastanka s Putinom naglasio kako "neće poštivati ničije crvene linije" referirajući se upravo na Putinov stav kako je ukrajinsko članstvo u NATO savezu za Rusiju nedopustivo.

Iz Kijeva su pak zadovoljni jučerašnjim razgovorom. Ukrajinski ministar vanjskih poslova, Dmitro Kuleba rekao je u razgovoru za Reuters kako će ovaj razgovor omogućiti "de-eskalaciju" te se zahvalio američkoj strani na potpori. Naime, Biden je za vrijeme razgovora upozorio Putina kako će protiv Rusije biti uvedene vrlo oštre ekonomske sankcije "i druge mjere" ukoliko Rusija napadne Ukrajinu.