Otkrivaju se dodatni detalji o razgovoru Putina i Bidena, ali i kontradikcije, ukrajinska strana je pak zadovoljna te se zahvaljuju Washingtonu na potpori

Svijet
Otkrivaju se dodatni detalji o razgovoru Putina i Bidena, ali i kontradikcije, ukrajinska strana je pak zadovoljna te se zahvaljuju Washingtonu na potpori
Informacije o 2-satnom virtualnom sastanku Bidena i Putina vrlo polako izlaze u javnost, a danas imamo i prve kontradikcije. Naime, savjetnik Kremlja za vanjsku politiku, Jurij Ušakov, rekao je kako je Biden za vrijeme razgovora s Putinom konstatirao da će njegov zahtjev o "pravnim garancijama" da se NATO neće širiti dalje prema istoku proslijediti u NATO na razmatranje.

Informacije o 2-satnom virtualnom sastanku Bidena i Putina vrlo polako izlaze u javnost, a danas imamo i prve kontradikcije. Naime, savjetnik Kremlja za vanjsku politiku, Jurij Ušakov, rekao je kako je Biden za vrijeme razgovora s Putinom konstatirao da će njegov zahtjev o "pravnim garancijama" da se NATO neće širiti dalje prema istoku proslijediti u NATO na razmatranje, piše Advance.hr.

No, Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, jučer je za vrijeme novinske konferencije dao drugačiju informaciju - poručio je kako je predsjednik Biden jasno rekao Putinu kako mu neće davati nikakve garancije te kako SAD drži da je Ukrajina suverena zemlja koja može sama odlučiti o tome u koji će savez ulaziti.

Dakako, kad govorimo o NATO-u onda je vrlo jasno da SAD "ima zadnju" pošto je riječ o vojnom savezu gdje vodeću ulogu od samog početka ima upravo Washington.

Podsjetimo, Biden je i prije sastanka s Putinom naglasio kako "neće poštivati ničije crvene linije" referirajući se upravo na Putinov stav kako je ukrajinsko članstvo u NATO savezu za Rusiju nedopustivo.

Iz Kijeva su pak zadovoljni jučerašnjim razgovorom. Ukrajinski ministar vanjskih poslova, Dmitro Kuleba rekao je u razgovoru za Reuters kako će ovaj razgovor omogućiti "de-eskalaciju" te se zahvalio američkoj strani na potpori. Naime, Biden je za vrijeme razgovora upozorio Putina kako će protiv Rusije biti uvedene vrlo oštre ekonomske sankcije "i druge mjere" ukoliko Rusija napadne Ukrajinu.

Ne propustite