Staro narodno vjerovanje!

Zašto se kaže "USTATI NA LIJEVU NOGU": Kad vidite kakvo značenje ima, uvijek ćete pazit DA ZAPOČNETE DAN DESNOM

Objavljeno:03.12.2021 - 10:30
A A A Times Arial

Zanimljivo je da je engleska riječ "sinister", što znači zlokoban, nastala od latinskog sinister koje je značilo - lijevi.
 
Za ovaj izraz "ustati na lijevu nogu", gotovo nema čoveka na ovim prostorima koji nije čuo! 

U svim narodnim verovanjima desna i lijeva strana nisu jednake. Desna je prava, jača, naprednija, a lijeva je slabija, nazadna i nesrećna.

Zapisano je da je Stefan Nemanja na samrti rekao: "Za puteve na desnoj strani zna Bog, a na lijevoj strani su putevi đavolski i razvratni".
 
Isto tako, misli se da ko je ustao na lijevu nogu, od rane zore je "zagazio u nešto zlo" , zato se za nekoga ko je neraspoložen u toku čitavog dana kaže da je "ustao na lijevu nogu".

Ta fraza, potiče od starih Rimljana, a objašnjenje je prilično jednostavno: lijeva strana je u Rimu smatrana lošom, zlom, baksuznom. Iz tog razloga se vjerovalo da će ustajanje iz kreveta tako što će pod najpre dodirnuti lijeva noga uzrokovati da čitav dan protekne loše.

Ovo vjerovanje je, takođe, razlog što su Rimljani u kuće ulazili prelazeći prag prvo desnom nogom - kako ne bi prizvali zlo.

Zanimljivo je da je engleska riječ "sinister", što znači zlokoban, nastala od latinskog sinister koje je značilo - lijevi.
Novi.ba/Srbija Danas

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!