Psiholog upozorava da ove DVIJE REČENICE majke nikada ne bi smjele da izgovore sinovima

Objavljeno:02.12.2021 - 22:55
A A A Times Arial

Misli se da je stabilan dječak, kasnije muškarac, onaj koji emocije ne pokazuje ili ih guši, a to je pogrešno jer i dječaci plaču i ne treba im to uskratiti. Iako smo uveliko zakoračili u 21. vijek, u našem društvu je i dalje ukorjenjeno vjerovanje da sinove treba vaspitavati strogo. I dalje na ulici ili u parkiću možemo da čujemo rečenice poput: „Ponašaj se kao muško“, „Dječaci ne plaču“, „Suze su samo za slabiće“... Ipak, s druge strane, psiholozi ukazuju na to da takvi stavovi nisu dobri jer djecu treba učiti da pokazuju emocije. One pomažu da se povežemo sa drugima.

– Kad kažemo strogo vaspitanje, zavisi šta pod tim podrazumijevamo. Ukoliko pod tim terminom smatramo kažnjavanje, mnoga istraživanja pokazala su da kazna nije dobar alat u učenju djeteta važnim stvarima.

e7f5eefb16601e70d424c3c93c1a6fe5

Ona dovodi do toga da dijete uči da se inati, sveti i radi zabranjene stvari kada niko ne gleda – otkriva Nikolina Milosavljević, psiholog i savjetnik za roditelje.

Bez obzira na pol djeteta, roditelj u isto vrijeme treba da bude dosledan, ali i blag i saosjećajan. Drugim riječima, i kada nešto zabrani djetetu, treba da bude uz njega dok ono njegoduje, i da mu pruža podršku.

Statistika pokazuje da se ženama češće dijagnostikuju psihološka oboljenja, ali da se, na primjer, depresija kod muškaraca otkriva tek u kasnijim fazama.

– Vjeruje se da je to zato što su dječaci učeni da je izražavanje emocija slabost i da treba da budu jaki. Zbog toga, kad se dogode i mali emocionalni problemi, muškarci ih često potiskuju umjesto da ih prihvate i suoče se sa njima. A kad se emocije potiskuju, onda može doći do ozbiljnijih psiholoških poremećaja – kaže Milosavljevićeva,prenosi Žena.Blic.

Naravno, važno je da težimo tome da budemo emocionalno stabilni i jaki, ali se termin emocionalne stabilnosti i jačine prilikom vaspitavanja dječaka pogrešno vezuje za neemocionalnost. Tačnije, misli se da je stabilan muškarac onaj koji ne pokazuje ili guši emocije.

– Emocionalna stabilnost je vještina koja se uči kako da se prepoznaju emocije u trenutku kada se dešavaju, da se imenuju i regulišu. Sve dok dječak ne prepoznaje i ne umije da imenuje svoja osjećanja, on i ne može da ih pravilno reguliše. Samo može da ih potisne, što je loše –objašnjava naša sagovornica.

Zato i dječake treba pustiti da plaču jer je to jedan od načina na koji se oslobađamo teških emocija. Muškarac jeste emocionalno stabilan onda kada je u dodiru sa svojim emocijama, kada umije da ih prepozna i imenuje i da ih reguliše. Teška emocija, kao što je tuga, može da se oslobodi kroz plač, koji ojačava osobu da nastavi dalje da se suočava sa životnim problemima.

U našem društvu često se ističe i to da je lakše vaspitavati djevojčice nego dječake. Je li to mit ili istina?

– Bilo da ima ćerku ili sina, roditelj neće na osnovu toga doživeti težinu vaspitanja. To mnogo više zavisi od toga koliko se temperamenti djeteta i roditelja poklapaju, to jest ne poklapaju. Logično je da će, kada se temperamenti manje poklapaju, roditelju biti teže da razumije djetetovo ponašanje, što ne znači da roditelj neće biti uspješan u odgajanju – ističe Nikolina Milosavljević, psiholog.

(zenablic.rs)