"BORILI SMO SE DANONOĆNO" Direktor bolnice o smrti Milutina Mrkonjića: Nismo uspjeli

Objavljeno:28.11.2021 - 08:06
A A A Times Arial

Milutin Mrkonjić, počasni predsjednik SPS i bivši ministar, preminuo je danas u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Beogradu.

Direktor te bolnice je rekao da su ceo Insitut za kardiovaskularne bolesti, svi ljekari i on lično dali sve od sebe da spasu život Milutinu Mrkonjiću.

- Borili smo se svi danonoćno možda i više nego što bi se borili u naboljim svetskim i evropskim klinikama. Nažalost, nismo uspjeli da se izborimo - rekao je Bojić za Novosti.

On je dodao da je stanje Mrkonjića još od prošlog četvrtka bilo veoma teško.

- Ne samo srce, njemu su, nažalost, poslednjih dana otkazali i jetra i bubrezi. Svi naši lekari i osoblje dali su nadljudski napor, ali, nažalost, nismo uspjeli - rekao nam je Bojić.

Milutin Mrkonjić je rođen u Beogradu, 23. maja 1942. godine, a diplomirao je 1971. godine na Građevinskom fakultetu u Beogradu.

Po završetku fakulteta radio je u Birou za studije i projektovanje železnica, a od 1974. godine bio je rukovodilac Sektora za projektovanje. Godine 1977. zaposlio se u Centru za istraživanje i projektovanje, a njegovim spajanjem sa Saobraćajnim institutom postaje njegov direktor.

Takođe je bio potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije od 8. maja 2007. godine. Nakon što je predsednik Skupštine Tomislav Nikolić podnio ostavku, Mrkonjić je preuzeo predsedavanje sednicama Skupštine kao najstariji od potpredsednika, do izbora novog predsjednika Olivera Dulića 23. maja 2007. Pred Mrkonjićem je Vlada Republike Srbije položila zakletvu 15. maja 2007. godine.

U Vladi koja je formirana nakon izbora u maju 2012. godine, Milutin Mrkonjić je obavljao funkciju ministra saobraćaja do rekonstrukcije koja je završena 2. septembra 2013. godine. Na tom mjestu ga je zamokenio stranački kolega Aleksandar Antić.

Supruga Milutina Mrke Mrkonjića je Dragana Daša Mrkonjić, koja je godinama radila kao advokat, a kasnije i kao sudija. NJih dvoje su bili u braku više od 30 godina.

Novi.ba/Blic.rs