VEŠ VAM SMRDI, A TEK STE GA OPRALI? Ovaj dio na mašini niko ne provjerava, A PUNO JE BUĐI I GLJIVICA, ZATO VAM HALJINE SMRDE

Praktična žena
VEŠ VAM SMRDI, A TEK STE GA OPRALI? Ovaj dio na mašini niko ne provjerava, A PUNO JE BUĐI I GLJIVICA, ZATO VAM HALJINE SMRDE
-

Mnoge domaćice imaju isti problem, iako stave omekšivaš njihov veš i dalje ne miriše lijepo, a nerijetko ima i neprijatan miris kada ga izvuku iz veš mašine.

masina1

PRONAŠLA JE OVO U MAŠINI ZA VEŠ, PA OTRČALA KOD ZLATARA: Niko ne može da pogodi šta je, možete li vi?

Za ovo je kriva guma koja se nalazi odmah iza vratanca veš mašine, a koju malo ko održava i čisti.

Upravo tu se nakupljaju gljivice kojih se poslije teško riješiti. Prljavština se uglavnom skuplja upravo na ivicama, ali i ispod pomenute gume, pa može da se desi da se na ovom dijelu skupi buđ.

1

"Probala sam to da skinem sirćetom, ali bez uspeha. Bojim se da upotrebim bilo šta agresivnije, da ne bih oštetila gumu", objasnila je jedna od članica foruma, a mnogi su joj priskočilu u pomoć, preporučujući izbjeljivač, sodu bikarbonu, ulje karanfilića...

201e922f38cb42dbbd5b8fca2fc6884b

"Imali smo isti problem, a onda smo čuli da bi jednom mjesečno trebalo da se uključi pranje na 90 stepeni, ali bez deterdženta i veša unutra. Otkako to praktikujem, nemam problema sa buđi", jedan je od savjeta žena na forumu.

2

Savjetuju se da vrata mašine uvijek budu otvorena, te da je dobro očistite jednom sedmično.

Pokušajte i ovaj savjet:

-Prvo običnom papirnatom maramicom izbrišite unutrašnjost veš mašine da biste se riješili nakupljene prljavštine. Zatim, nanesite bilo koje sredstvo za čišćenje na gumu, po cijeloj površini, ravnomjerno ga raspoređujući.

-Zatvorite vrata mašine i ostavite tako na dva sata.Po isteku tog vremena, uključite mašinu u režimu “ispiranje”, da se ispere sredstvo za čišćenje.

-Nakon toga u pregradu za prašak naspite limuntos, i uključite mašinu na najvišu temperaturu.

-Ponovite ovu proceduru po potrebi.

BONUS SAVJET: Ovo je TRIK kako da odjeću osušite brzo, BAŠ KAO DA JE LJETO

U zimskim danima nema mnogo sunca, te se i garderoba samim time sporije suši.

1

TREBA VAM PEGLA I ALUMINIJSKA FOLIJA: Ovaj trik će vam olakšati život! (VIDEO)​

Veliki problem nastaje kada nakon predugog stajanja veš poprimi čudan miris, pa onda ga ponovo moramo prati.

Donosimo vam prijedloge kako da osušite veš u toku zimskih dana, baš kao da je ljeto, piše "Srbija danas".

6

Provjetravajte i ne sušite na radijatoru. 

Nekima je jedino rješenje da veš suše u svojim domovima. U tom slučaju veoma je važno da napravite strujanje vazduha i da redovno provjetravate. Na ovaj način veš će se brze osušiti, a tako sprječavate stvaranje buđi u stanu. Ne sušite veš na radijatoru, jer se na taj način u njemu skupljaju bakterije, a rizikujete i pojavu gore navedene buđi u stanu, a to niko ne želi. 

2

Nemojte puniti sušilo.

Sušilo na kojem sušite veš ne treba da bude puno. Ostavite prostor između tkanina da vazduh može nesmetano da struji. 

3

Kada ima sunca...

Ukoliko napolju ima sunca obavezno veš iznesite napolje. Može se dogoditi da se veš smrzne, ali kada ga unesete unutra, na sobnoj temperaturi će brzo biti suh. 

4

Trik sa peškirom!

Ukoliko nemate mašinu za sušenje veša, imamo za vas jedan savjet. Stavite unutra sa vlažnom odećom i jedan suhi peškir. Peškir će upiti vlagu koja se stvara u mašini, a i on će se polako sušiti sa ostalim vešom. Ovako će vam se odjeća brže osišiti i biće nježnija i mekša kada je izvadite iz mašine.

5

Polusuh veš peglajte odmah i nemojte čekati da se osuši u potpunosti, bolje će se popeglati, a pegla suši dodatno i dezinfikuje tkaninu. 

Ne propustite