Na današnji dan 2000. godine: Na predsjedničkim izborima u SR Jugoslaviji Milošević izgubio vlast

Na današnji dan 2000. godine: Na predsjedničkim izborima u SR Jugoslaviji Milošević izgubio vlast
Ne želeći da prihvati poraz, do tada vladajuća Socijalistička partija Srbije ...

Neposredni izbor predsjednika Savezne Republike Jugoslavije održao se samo jednom i to na izborima 24. septembra 2000. godine zajedno sa redovnim izborima za Skupštinu SRJ i izborima lokalnu samoupravu Republike Srbije. Prethodno su donijeti amandmani na Ustav SRJ, kojima je to omogućeno.  

Demokratska opozicija Srbije (DOS) je kandidovala Vojislava Koštunicu predsjednika DSS-a, jedne od članica koalicije. Srpski pokret obnove, koji je prije izbora napustio DOS, istakao je za kandidata potpredsjednika stranke Vojislava Mihailovića. Srpska radikalna stranka, jedna od članica vladajuće koalicije, nije podržala Miloševića, već je istakla svog kandidata za potpredsjednika stranke Tomislava Nikolića.

sm2

Par sati po zatvaranju biračkih mjesta, Centar za slobodne izbore i demokratiju je saopštio da Koštunica ubjedljivo vodi ispred Miloševića. Taj rezultat potvrdio je DOS, kao i izborni štabovi SRS-a i SPO-a.

Ne želeći da prihvati poraz, do tada vladajuća Socijalistička partija Srbije i njen lider Milošević izazvali su postizbornu krizu koja je okončana 5. oktobra poslije masovnih protesta širom Srbije. Novi predsjednik Jugoslavije postao je Vojislav Koštunica.

Ne propustite