Na danšnji dan 1913. godine: Francuski avijatičar Roland Garros prvi u istoriji preletio Sredozemno more

Na danšnji dan 1913. godine: Francuski avijatičar Roland Garros prvi u istoriji preletio Sredozemno more
U istoriji je najviše ostao upamćen po svojoj hrabrosti iskazanoj u Prvom svjetskom ratu kao vojni pilot.

Roland Garros (1888 - 1918) bio je avijatičar ranog doba, kako francuskog, tako i svjetskog vazduhoplovstva. U istoriji je najviše ostao upamćen po svojoj hrabrosti iskazanoj u Prvom svjetskom ratu kao vojni pilot.

roland3

Već prije Prvog svjetskog rata je bio zapažen pilot. 1913. je postao slavan zahvaljujući prvom neprekinutom letu preko Sredozemnog mora. Iduće godine se pridružio francuskoj vojsci. Nakon nekoliko odrađenih misija za vojsku, shvatio je da je istodobno letenje i pucanje preteško, pa je pričvrstio automatsku pušku (mitraljez) na prednji dio svog borbenog aviona. Tako je sebi olakšao ciljanje i pogađanje protivnika. A da zaštiti propeler od neprijateljskih metaka, na njega je pričvrstio klinove. 

roland2

Dana 1. aprila 1915. je počeo rušiti njemačke avione. U kratkom roku ih je srušio tri, te je stekao izvrstan ugled.18. aprila 1915., Garros je srušen i odvučen na njemački dio ratišta. Iz zarobljeništva je uspio pobjeći tek nakon tri godine (1918.) Čim je pobjegao, prijavio se u francusku vojsku još jednom. No, 25. oktobra 1918., opet je srušen pored gradića Vouizers, u Ardenima. Ovaj put s tragičnim posljedicama.

U 1920-im godinama, teniski stadion je dobio ime po Garrosu (Stade de Roland Garros). Na tom stadionu se održava Grand Slam turnir, French Open, još zvan, naravno, Roland Garros. Bio je strastveni igrač tenisa, ali se nikad nije profesionalno bavio ovim sportom.

Na francuskom ostrvu Réunion koje se nalazi u Indijskom okeanu, međunarodna zračna luka je takođe nazvana po njemu.

Ne propustite