BOJE NA REGISTARSKIM TABLICAMA: Znate li šta znači PLAVA BOJA? EVO KO VOZI TO AUTO

Kiosk
BOJE NA REGISTARSKIM TABLICAMA: Znate li šta znači PLAVA BOJA? EVO KO VOZI TO AUTO
Često je na cestama moguće ugledati vozila s registarskim pločicama na kojima se nalaze brojke  i slova u različitim bojama. Čudne registarske oznake, čudnih boja. Velik broj vozača i drugih učesnika u prometu ne znaju zapravo o čemu se tu radi i što nam njihove registarske tablice govore o vlasnicima, korisnicima, odnosno samim vozilima. 

Često je na cestama moguće ugledati vozila s registarskim pločicama na kojima se nalaze brojke  i slova u različitim bojama. Čudne registarske oznake, čudnih boja. Velik broj vozača i drugih učesnika u prometu ne znaju zapravo o čemu se tu radi i što nam njihove registarske tablice govore o vlasnicima, korisnicima, odnosno samim vozilima, piše revijahak.hr.

Plava boja za vozila diplomatskih i konzularnih predstavništava

Plave su boje registarske pločice za vozila diplomatskih i konzularnih predstavništava, misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u određenoj zemlji, a otisnute brojke i slova su žute boje, te sadrže: brojčanu oznaku zemlje iz koje je predstavništvo, slovnu oznaku djelatnosti predstavništva, odnosno statusa osobe u tim predstavništvima i registarski broj vozila. Možete iz njihovih brojki i slova doznati štošta o statusu osoba koje su u njima! 

Naime, slovne oznake djelatnosti predstavništava odnosno statusa osobe u tim predstavništvima na registarskim pločicama su:

plavaa

A – za vozila diplomatskih predstavništava, misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u datoj zemlji i njihova osoblja koja imaju diplomatski status 

C – za vozila konzularnih predstavništava i njihova osoblja koja imaju konzularni status

M – za vozila čiji su vlasnici stranci koji su zaposleni u diplomatskim i konzularnim predstavništvima, misijama stranih država i predstavništvima međunarodnih organizacija u datoj zemlji, a nemaju diplomatski status 

Za vozila oznake A i C uz registarsku pločicu izdaje se i dopunska pločica elipsasta oblika crne boje sa slovima otisnutim žutom bojom: 

– Za vozila kojima se koristi šef diplomatskog predstavništva ili misije – pločica sa slovima CMD

– Za vozila kojima se koristi osoba s diplomatskim statusom – pločica sa slovima CD 

– Za vozila kojima se koristi konzularni dužnosnik pločica sa slovima CC 

Ne propustite