ŠTA ZNAČI KAD VAM "TITRA" OKO? Evo na šta vas upozorava ovaj SIMPTOM

Kiosk
ŠTA ZNAČI KAD VAM "TITRA" OKO?  Evo na šta vas upozorava ovaj SIMPTOM
Osjetite li nekada kako vam trza očni kapak? Osjećaj nije baš prijatan, a naročito jer se ne može kontrolisati. U medicini se titranje očnog kapka zove blefarospazam, a u narodu – igranje oka.

Osjetite li nekada kako vam trza očni kapak? Osjećaj nije baš prijatan, a naročito jer se ne može kontrolisati. U medicini se titranje očnog kapka zove blefarospazam, a u narodu – igranje oka.

A jeste li se kad zapitali koji su razlozi za titranje? Ovo su samo neki od njih:

Jedan od glavnih uzroka zbog kojih očni kapak počne trzati je stres. Poznato je koliko to može biti opasno i kakve se sve zdravstvene tegobe mogu razviti… Osim stresa, uzrok može biti i loš način života: velike količine kofeina, pušenje… Obratite pažnju na to koliko stresa proživljavate na dnevnoj bazi – i pokušajte ga što manje smanjiti. Probajte i sa meditacijom, kako biste snizili nivo stresa; ili sa partnerom – vjerovatno ste već čuli da vođenje ljubavi snižava nivo hormona stresa kortizola, jača imunitet i opušta nervni, respiratorni i cirkularni sistem. Pa, bacite se na posao!

Titranje oka može se javiti i zbog umora, odnosno upale kapka. Ako s tim imate nekih većih problema, najbolje je da posjetite oftalmologa.

A šta kaže narodno vjerovanje?

Narodi na balkanskim prostorima imaju različita vjerovanja što se tiče titranja oka. Neki tumače “igranje” desnog oka, kao da će se ostvariti ono što ste u tom trenutku pomislili, a “igranje” lijevog oka smatraju lošim predznakom.

U nekim krajevima postoji vjerovanje da, ako ženi lijevo oko zatitra, poslije dugog puta će ponovo vidjeti svog dragog. Ipak, u drugim krajevima se vjeruje da titranje gornjeg kapka desnog oka znači da će u porodici biti radosti, a donjeg, upoznavanje novih osoba. Gornji kapak lijevog oka – rođenje muškog djeteta, a donji kapak – loše vijesti.

Ne propustite