Zašto muškarci ostaju u braku sa ženom koju varaju?

Kiosk
Zašto muškarci ostaju u braku sa ženom koju varaju?
Riječ “razvod” izaziva milione loših emocija i asocijacija

Riječ “razvod” izaziva milione loših emocija i asocijacija

Nevjerstva u vezama i brakovima oduvijek su bila nepresušna tema oko koje su se vodile brojne debate i istraživanja. Da li muškarci ili žene više varaju, još uvijek se ne može tačno utvrditi, međutim, postoje teorije koje pokazuju da jači pol nevjerstva čini samo iz čiste fizičke potrebe, dok kod dama mnogo veću ulogu imaju emocije. One nekad mogu biti zaljubljenost, a nekad i čisto osvetničke. Upravo to pokazuje i činjenica da muškarci koji načine prevaru ne žele da ostave svoju partnerku zbog druge osobe, već se trude da ostanu u vezi i prikriju tragove “zločina”.

I sami ste sigurno nebrojeno puta čuli da je muškarac nekoj ženi nevjeran, ali i dalje ostaje sa njom. Čak i one žene koje pristaju na to da budu ljubavnice i saučesnice u nevjerstvu vjeruju da će njihov izabranik ostaviti svoju partnerku i biti sa njom. Često rasplet priče ne ode u tom željenom smjeru. Zašto muškarci ostaju sa ženama koje varaju?

Traže potvrdu

Muškarci koji osjećaju nesigurnost i imaju nisko samopoštovanje lakše će se upuštati u nevjerstvo, međutim, neće imati dovoljno hrabrosti da prelome i donesu odluku o tome da napuste partnerku sa kojom su. Ako se ljudi ne osjećaju dovoljno privlačnim za svog partnera, mogli bi varati tražeći priznanje na drugom mjestu. Erotska potreba takođe ih može natjerati da traže nekoga novog i uzbudljivijeg kako bi sebi dokazali da su još uvijek erotski moćni. Nakon ove potvrde i podizanja ega muškarci se vraćaju svojoj svakodnevici kakva god da im je.

Vole opasnost i uzbuđenje

Dok se psihoterapeuti oslanjaju na to da je korijen problema kod muškaraca koji varaju mnogo dublje u njihovoj psihi, odgovor je nerijetko i mnogo jednostavniji. Muškarce uzbuđuje opasnost koju prevara donosi. Iako gaji emocije prema svojoj supruzi ili djevojci, kao magnet ga privlači mogućnost da uplovi u tajnu romansu. Obično ovakvi tipovi muškaraca sve više pomjeraju granice u svojoj prevari tako što se bez velikog ustručavanja viđaju sa svojim ljubavnicama. Oni idu toliko daleko da zavode čak i poznanice svojih partnerki jer im to dodatno podiže uzbuđenje da mogu biti raskrinkani. Ipak, nikada ne izlaze iz postojeće veze, već čim osjete da bi njihova avantura mogla i potencijalno prerasti u nešto više, oni to prekidaju.

Dobijaju sve što žele

Malo je onih parova koji imaju tu sreću da jedno u drugome pronađu sve što očekuju od partnera. U mlađim godinama više tragaju za uzbuđenjem, dok u kasnijim sreću donosi mirna luka. Ipak, šta kada se podjednako javlja težnja za obje strane ove medalje. Tada dolazi do prevare. Muškarac sa suprugom ima uredan život, harmoniju, dok sa ljubavnicom ima osjećaj avanture i poleta. On dobija sve što želi.

Ne žele da se suoče sa osudom okoline

Riječ “razvod” izaziva milione loših emocija i asocijacija. Uključuje bavljenje advokatima, borbu, podjelu imovine i pregovaranje o upravljanju vremenom za djecu. Neki muškarci više vole da sve ostave kako jeste, samo da ne bi morali da prolaze kroz snažne emocije koje dolaze sa ovim iskustvom. Osuda njihove okoline često ima snažan uticaj na njih. Ne žele da budu na stubu srama i da se u njih upire prst da su ti koji su glavni krivci za uništavanje porodice. Čak i ako više nema zdrave veze, odlučuju se da ipak ostanu u braku, makar po cijenu svoje sreće.

Razvod im nije isplativ

Muškarcima je finansijski aspekt veoma bitan. Prilikom razvoda partneri se često suočavaju sa podjelom imovine. Ovaj problem dodatno dobija na značaju kada je muškarac taj koji više zarađuje, te smatra da njegovoj supruzi nakon razvoda ne pripada njegova imovina u koju je on ulagao. Upravo zato iako su se emocije i ugasile, partneri ostaju u braku kakav god da je.

Ne propustite