NJEMAČKA KANCELARKA

Merkel: EU treba razriješiti razlike razgovorom, ne kroz sudove

Objavljeno:15.10.2021 - 20:22
A A A Times Arial

Evropska unija trebala bi razriješiti svoje razlike razgovarajući jedni s drugima umjesto kroz odluke suda, izjavila je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel, odgovarajući na pitanje o sporu s Poljskom oko vladavine zakona.

- Svi smo mi države članice Evropske unije, što znači da imamo dužnost da uvijek pokušamo pronaći kompromis – bez odustajanja od principa, očigledno - izjavila je Merkel novinarima nakon sastanka s belgijskim premijerom Alexanderom De Croom u Bruxellesu.

Poljski Ustavni sud presudio je prošle sedmice da su dijelovi zakona EU inkompatibilni s ustavom zemlje, podrivajući središnji stup Evropske unije i jačajući strahovanja da bi Poljska mogla napustiti 27-člani blok.

Poljska desničarska populistička vlada redovno se sukobljava s EU oko brojnih pitanja od prava LGBT populacije do nezavisnosti pravosuđa, izazivajući niz sprocesa pred Evropskim sudom pravde.

Kancelarka, koja će napustiti dužnost kaada se formira nova njemačka koalicija, izjavila je da je zabrnuta brojem procesa pred vodećim sudom EU, prenosi Reuters.