10 ZNAKOVA DA STE INTELIGENTNIJI OD OSTALIH: Odmah provjerite da li ovo imate - EVO ŠTA ODAJE PAMETNE OSOBE

Kiosk
10 ZNAKOVA DA STE INTELIGENTNIJI OD OSTALIH: Odmah provjerite da li ovo imate - EVO ŠTA  ODAJE PAMETNE OSOBE
Kako znate da li je neko pametan? I bez IQ testa možete procjeniti koliko je neko inteligentan. Pročešljali smo istraživanja stara i nekoliko desetljeća i ustanovili 13 jednostavnih pravila kako odrediti nečiju inteligenciju, piše Business Insider.

Kako znate da li je neko pametan? I bez IQ testa možete procjeniti koliko je neko inteligentan. Pročešljali smo istraživanja stara i nekoliko desetljeća i ustanovili 13 jednostavnih pravila kako odrediti nečiju inteligenciju, piše Business Insider.

Imajte na umu i da se inteligencija često mjeri kroz testove koji su kritikovani zato što ne mjere kreativnost nego se baziraju na neke druge društvene discipline.

1. Znate svirati neki instrument. 

Istraživanja pokazuju da muzika pomaže da se um razvije bolje.  2011 utvrdilo je da su rezultati na testu verbalne inteligencije među djecom od 4 do 6 godina porasli nakon samo mjesec dana učenja sviranja.  U  2004. Godini Glenn Schellenberg je utvrdilo da je šestogodišnjak koji je devet mjeseci izučavao neki instrument ili samo imao časove pjevanja imao mnogo veći IQ od djece koja su bila u dramskoj ili ni u kakvoj sekciji.  A u 2013. godini Schellenberg je izjavio da su djeca koja sviraju i ambiciozniji. Drugim riječima, kognitivne sposobnosti koje dijete ima se muzikom mogu povećati.

2. Najstarije dijete

Najstarija braća i sestre su obično pametniji, ali to nije zbog genetike. Prosječna inteligencija prvorođenog djeteta je bila 103, u odnosu na 100 za drugu djecu i 99 za treći djecu. New York Times: "Nova otkrića pokazala su da je najstarija djeca imala blagu, ali značajnu prednost u IQ - u, u prosjeku tri boda u odnosu na najbliži sestre i braću. Razlika nije bilo zbog bioloških faktora, nego zbog odnosa roditelja i djece.

3. Mršavi ste

Istraživanje sprovedeno na oko 2.200 odraslih ludi pokazalo je da što je veći struk, to je inteligencija niža, Još jedno istraživanje otkrilo je da su djeca koja su se pokazala lošijim na verbalnim i neverbalnim testovima postali gojazniji u 40-tim. A jedan studija koja je sprovedena nedavno kaže da je niži IQ bio povezan sa većim BMI-om, te da je veza između BMI i inteligencijom bila povezana sa socio-ekonomskim statusom djece.

4. Volite mačke

Studija iz 2004 godine oko od 600 učesnika otkrila je da pojedinci koji kažu da vole pse bili manje inteligentni od onih koji kažu da vole mačke. Oni koji vole mačke su postigli bolje rezultate kognitivne sposobnosti i inteligencije.

5. Ljevak ste. 

Nekada su ljevaci bili povezani sa kriminalom jer je većina ljevaka kršila zakon, međutim novija istraživanja tvrde da su ljevaci mnogo kreativniji i lakše im je smisliti nove ideje. Ljevaci su bili vještiji i u kombinovanju dvije stvari kako bi stvorili neku treću.

6. Visoki ste. 

Istraživanje iz 2008 otkrilo je da su viši pojedinci postigli bolje rezultate na testovima inteligencije kao djeca, a kao odrasli su zarađivali više novca.

7. Razumijete se u politiku

Što se više razumijete u politiku, to ste inteligentniji. Hiljade odraslih koji su se pokazali bolji na IQ testovima su imali dodira sa politikom kao adolescenti.

8Naučili ste da čitate rano

Istraživanje iz 2012 godine, gdje su naučnici ispitivali blizance, pokazalo je da su oni koji su naučili čitati ranije bili i inteligentniji. Autori studije ukazuju na to da čitanje od rane dobi povećava i verbalne i neverbalne sposobnosti.

9Brinete mnogo. 

Sve veći broj istraživanja ukazuje na to da anksiozni pojedinci mogu biti pametniji od drugih na određeni način. U jednoj nedavnoj studiji, na primjer, istraživači su tražili od 126 dodiplomaca da popune upitnik u kojem su navedeli koliko često su doživjeli brige i razmišljali o situacijama koje ih uzmeniravaju. Rezultati su pokazali da su ljudi koji su skloni prevelikom razmišljanju i brizi postigli puno veće rezultate.

10. Duhoviti ste

U jednoj studiji 400 je trebalo smisliti opise za nekoliko crtanih filmova, a oni uspješniji i pametniji su smislili zabavnije i duhovitije naslove.

11. Vaše pisanje je neuredno

ef66a9578e966b80626367e735

Kreativni nered je koncept je koji je davno uspostavljen, pa čak postoje i istraživanja koja tvrde da služi kao svojevrsno "gorivo" za one s kreativnom prirodom. Neuredan rukopis takođe je jedan od znakova kreativne osobe

 

Ne propustite