Ledo prodat Britancima za 615 miliona eura

Biznis
Ledo prodat Britancima za 615 miliona eura
Ledo ma novog vlasnika. Ugovor o kupoprodaji potpisan je još u ožujku, ali danas je zaključen.

Ledo ma novog vlasnika. Ugovor o kupoprodaji potpisan je još u ožujku, ali danas je zaključen.

Radi se o firmi koja je najveći hrvatski proizvođač smrznute hrane te je bila dio propalog Agrokora Ivice Todorića. 

Todorić je Agrokor ostavio u dugovima, a nakon intervencije države većinski dio Agrokora, koji se sad zove Fortenova grupa, preuzeli su ruske banke i američki investicijski fondovi. 

Fortenova grupa je danas izvijestila da je uspješno zaključila prodaju Poslovne grupe zamrznute hrane tvrtki Nomad Foods, nakon što je dobila sva regulatorna odobrenja, a transakcija je vrijedna 615 milijuna eura.

Poslovna grupa zamrznute hrane obuhvaća Ledo plus d.o.o. u Hrvatskoj, Ledo Čitluk u Bosni i Hercegovini te Frikom d.o.o. u Srbiji, kao i nekoliko povezanih društava na drugim tržištima jugoistočne Europe, te ima portfelj brendova zamrznute hrane i sladoleda koji su tržišni lideri i uživaju visoku prepoznatljivost među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji i BiH.

"Ta velika transakcija zaključena je godinu dana nakon što je u Fortenova grupi pokrenut proces prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane, unatoč tome što je projekt proveden u vrlo izazovnim okolnostima pandemije", kazao je glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško.

"Puno smo radili na tome"

Kazao je kako su puno radili na tome i ponosni su na činjenicu da su tom transakcijom u potpunosti ispunili svoje najvažnije ciljeve. "Postignuta cijena od 615 milijuna eura potvrdila je vrijednost našeg biznisa, a istovremeno smo u regiju doveli strateškog partnera koji će nastaviti razvijati posao i biti posvećen razvoju kultnih Ledovih i Frikomovih brendova", istaknuo je.

Također, izrazio je očekivanja će Nomad Foods biti važan poslovni partner regionalnoj maloprodaji Fortenova grupe u budućnosti.

"Za Fortenova grupu 2021. postaje godina transformacije. Ne samo da smo dovršili refinanciranje i prijenos Mercatora, gdje ostvarujemo planirane sinergije, nego smo i ispunili planove u uspješnoj ljetnoj sezoni, a sada i završili planiranu prodaju Poslovne grupe zamrznute hrane, što je sve rezultiralo time da Fortenova ima znatno snažniju kapitalnu strukturu", rekao je.

"Sredstva od prodaje iskoristit će se za otplaćivanje duga"

"U 2021. godini, uz transfer Mercatora, ispunjenje svih planova u ljetnoj sezoni u kojoj su sve naše djelatnosti i sva poslovna područja ostvarila izvrsne operativne rezultate kad je riječ o dobiti i novcu na računima, Fortenova grupa je, uz prodaju Poslovne grupe zamrznute hrane, u potpunosti završila i svoj program prodaje neosnovnih djelatnosti i ostvarila brojna operativna poboljšanja u svojim djelatnostima, koje sve doprinose poboljšanju naših financijskih pokazatelja", istaknuo je izvršni direktor Fortenova grupe za financije James Pearson.

Kad je riječ o ovoj transakciji, kako je kazao, sredstva od prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane iskoristit će kako bi odmah otplatili dug uslijed čega će znatno smanjiti zaduženost kompanije.

"S obzirom na jasno i kontinuirano ostvarivanje zacrtanih ciljeva u 2021. godini, Fortenova grupa sada doista može sa samopouzdanjem gledati u budućnost jer ova transakcija s Poslovnom grupom zamrznute hrane mijenja našu financijsku poziciju i kapitalnu strukturu te omogućava investicije i rast naših vrlo snažnih djelatnosti u godinama koje dolaze", istaknuo je Pearson.

Ko su Nomad Foods?

U prezentaciji godišnjih poslovnih rezultata, objavljenoj sredinom veljače ove godine, kompanija Nomad Foods je posebno označila Balkan kao potencijalni "sljedeći korak". Bilo je to otprilike mjesec dana nakon što su domaći mediji prenijeli informaciju o početku pregovora oko prodaje Leda. Točnije, Poslovne grupe zamrznute hrane (u koju spadaju Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom), pri čemu se spominjala cifra od 600 milijuna eura. Puno više od 450 milijuna eura, koliko je Nestle navodno ponudio Agrokoru prije nekoliko godina, ili 350 milijuna eura, koliko je još prije toga navodno nudila Podravka.

Promatrajući stvari u tom kontekstu, netom potvrđena transakcija doima se kao odličan epilog za Fortenovu koja nasušno treba injekciju svježeg kapitala kako bi se izvukla iz dužničkog gliba. 

Predstavnici Nomad Foodsa vole za sebe reći kako su najveći europski proizvođač smrznute hrane, a prezentacija s početka teksta obiluje usporedbama s ponajvećim igračima, bilo da je riječ o tržišnim udjelima u specifičnim segmentima prehrane ili pozitivnim trendovima u posljednjih nekoliko godina.

A zapravo je riječ o relativno maloj kompaniji, koju ni uz najbolju volju nije moguće utrpati u isti koš s prehrambenim divovima, unatoč liderskoj poziciji u segmentu smrznute hrane na zapadnoeuropskom tržištu.

(Index.hr)

Ne propustite