Izborite se s kućnim alegernima u ovim zimskim danima

Sve za dom
Izborite se s kućnim alegernima u ovim zimskim danima
Zatvoreni prostori su raj za alergene. Ako vam je teško konstantno održavati visok nivo higijene u cijelom domu, pokušajte kompletno osigurati spavaće sobe - u njima odrasli provode trećinu, a djeca polovicu vremena tijekom dana. Osnovno pravilo održavanja kuće je izbaciti sve što dodatno sakuplja prašinu. To znači da nećete imati kolekciju od 300 knjiga, punjene plišane igračke, umjetno cvijeće, pernate jastuke. Pušenje se najstrože zabranjuje. Posteljinu perite na 90 stupnjeva jednom tjedno, kao i prekrivače - ako ih koristite. Iz spavaće sobe izbacite biljke, a izbjegavajte i akvarije s ribicama.

Zatvoreni prostori su raj za alergene. Ako vam je teško konstantno održavati visok nivo higijene u cijelom domu, pokušajte kompletno osigurati spavaće sobe - u njima odrasli provode trećinu, a djeca polovicu vremena tijekom dana.

Osnovno pravilo održavanja kuće je izbaciti sve što dodatno sakuplja prašinu. To znači da nećete imati kolekciju od 300 knjiga, punjene plišane igračke, umjetno cvijeće, pernate jastuke.

Pušenje se najstrože zabranjuje. Posteljinu perite na 90 stupnjeva jednom tjedno, kao i prekrivače - ako ih koristite. Iz spavaće sobe izbacite biljke, a izbjegavajte i akvarije s ribicama.

PRAŠINA

Brišite prašinu i usisavajte barem dva puta tjedno. Bilo bi dobro da nabavite i filtere za usisavač. Jastuke provjetravajte svakog jutra.

PROVETAVANJE

Usisavanje samo "podiže" prašinu i vrlo je neugodno dok se ona ne slegne. Zato obavezno držite otvorene prozore dok usisavate.

GOLI PODOVI

Izbjegavajte tepihe. Pogotovo od "zida do zida". Gdje god je moguće neka pod bude gol. Bilo bi poželjno i da nemate tapeciran namještaj i prostirke.

VLAŽNE KRPE

Prebrišite podove jednom dnevnom s vlažnom krpom. Prebrišite tjedno ormare, pozadinu namještaja kako biste se riješili što više prašine.

FILTERI

Ako koristite klima uređaje, onda obavezno ugradite dodatne filtere. Redovito ih čistite.

VLAGA

Neka kuća uvijek bude dovoljno prozračena. Stupanj vlage bi trebao biti ispod 50 posto. Tijekom vlažnih, kišnih dana koristiti "upijač" vlage.

Ne propustite