Analitičar Trkanjec: SPD i Olaf Scholz su najveći pobjednici izbora u Njemačkoj

Svijet
Analitičar Trkanjec: SPD i Olaf Scholz su najveći pobjednici izbora u Njemačkoj
Ugledni hrvatski vanjskopolitički analitičar i glavni urednik vanjskopolitičkog portala euractiv.hr Željko Trkanjec kazao je, komentirajući rezultate danas održanih izbora u Njemačkoj, da je SPD najveći pobjednik ovih izbora.

Ugledni hrvatski vanjskopolitički analitičar i glavni urednik vanjskopolitičkog portala euractiv.hr Željko Trkanjec kazao je, komentirajući rezultate danas održanih izbora u Njemačkoj, da je SPD najveći pobjednik ovih izbora. - piše Radio Sarajevo

"Krenuo je u kampanju s 15% podrške, a sada je na korak od dobivanja startne pozicije za formiranje nove, povijesne koalicije koja će morati biti tročlana. Što će biti nova politička okolnost za Njemačku. Posljedično, i za Europu. Nizozemska, primjerice, zadnjih godina ima višestranačke koalicije koje izravno utječu na državnu politiku i stajališta u Vijeću EU. Olaf Scholz je osobno najveći pobjednik izbora jer je smireno i pragmatično vodio kampanju bez većih pogrešaka i stekao podršku ključnog biračkog tijela, onog s centra. Ako ne bude nekih većih potresa jer je gotovo 40 posto biračkog tijela glasalo poštom pa nisu bili zastupljeni u izlaznim anketama, on bi mogao biti novi njemački kancelar. Ako uspije formirati koaliciju, što je novi izazov", kazao je Trkanjec za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, Scholz će se naći u ozbiljnim problemima jer njega SPD nije izabrao za predsjednika zato što je preblizu centru.

"A to mu je donijelo izborni uspjeh. Dakle, ne može se ovdje odmah govoriti o velikoj pobjedi ljevice koja će uzdrmati Europu. Prije bih rekao da je to potvrda važnosti koju politike centra imaju u situaciji kriza. SPD je kao stranka otišao ulijevo, ali europska ljevica najbolje prolazi u Skandinaviji gdje se drži centra. Ako Scholz formira vladu tada bismo mogli očekivati blagonakloniji stav prema ključnom pitanju trenutka, a to je nastavak široke ruke po pitanju javne potrošnje. CDU će biti snažno protiv toga što nas dovodi na prostor nove ideološke utakmice kakva gotovo da nije postojala u doba Angele Merkel. Ne smijemo zaboraviti da su u travnju iduće godine francuski izbori. Nakon kojih ćemo vidjeti kako će funkcionirati osovina Berlin-Pariz", zaključio je Trkanjec.

Obojica, i Scholz i Armin Laschet, kancelarski kandidad CDU/CSU poručuju da će formirati vladu. Ako ostane ovako tijesan rezultat, vladu će formirati onaj tko lakše nagovori FDP i Zelene na koaliciju.

Većina birača Zelenih odbija ulazak u Jamajka koaliciju (CDU, Zeleni, FDP), a simpatizeri FDP-a su u nešto manjoj mjeri za Semafor koaliciju (SPD, FDP, Zeleni), prenosi Spiegel.

Novi.ba/Radio Sarajevo

Ne propustite