Šta bebe ne vole?

Mame i bebe
Šta bebe ne vole?
Dešava se da bebe ponekad nisu zadovoljne i neprestalno plaču. Vjerovatno se pitate šta možete uraditi u takvim situacijama, odnosno kako spriječiti razdražljivost kod vaše bebe.

Dešava se da bebe ponekad nisu zadovoljne i neprestalno plaču. Vjerovatno se pitate šta možete uraditi u takvim situacijama, odnosno kako spriječiti razdražljivost kod vaše bebe.

U nastavku pročitajte šta bebe ne vole, i vodite računa o tome.

GLAD

Kada je beba plačljiva i glavicu okreće lijevo- desno kao u potrazi, ili rukicu stavlja u usta, onda su to sigurni znakovi gladne bebe. Novorođenčad i bebe  trebaju da se hrane  „na zahtjev“. Jer i mi odrasli jedemo kada smo gladni i želimo zadovoljiti ovu osnovnu potrebu. Kada smo siti odmah smo i zadovoljniji.

POSPANOST

 Kažu da bebe mogu uvijek i svugdje zaspati. To se dešava tokom prvih mjeseci. Međutim čim dijete spozna spoljni svijet, teško da će svugdje zaspati. Kada primjetite da vam je beba pospana i razdražljiva, i ne može da pronađe mir kako bi zaspala, potražite neko mirno mjesto i pomozite joj da zaspe: pjevajte joj, nahranite je, mazite, ljuljajte i zasigurno vaša beba će zaspati.

RAZDRAŽLJIVOST I BUKA

Dug dan sa puno utisaka može dovesti kod bebe do pojave razdražljivosti i teško je poslije umiriti. Pokušajte da ne izlažete vašu bebu prevelikim aktivnostima, jer sve je to novo za bebu. One ne vole spoljne buke.

DOSADA

Bebe se ne mogu same zabaviti. Ukoliko cjeli dan provedu u krevetu ili u kolicima  i ništa se ne dešava, jer su mama i tata prezaposleni kućnim poslovima, to veoma lako može da preraste u dosadu. Bebe trebaju nekoga ko će s njima da priča i ko će se s njima da se zabavlja, ko će da im priča priče ili nešto pjeva. Nema ništa uzbudljivije od igranja sa roditeljima.

RAZLIKE U TEMPERATURI: pretoplo-prehladno

Čovjek se najbolje osjeća kada se nalazi u prostoru sa ugodnom temperaturom. Samim tim i bebi odgovara umjerena temperatura. Vodite računa da vašu bebe ne obučete pretoplo ili pretanko. Ukoliko je bebin vrat oznojen, verovatno je pretoplo obučena. Temperaturu možete najlakše provjeriti na stomaku, jer su rukice i nogice uvijek nešto hladnije.

Izvor: devetmeseci.net

 

Ne propustite