CIKLAME SE MNOGIMA OSUŠE ZBOG 1 GREŠKE: Cvjećarka otkrila trik kako da CIKLAME UVIJEK CVJETAJU - evo u čemu je tajna

Sve za dom
CIKLAME SE MNOGIMA OSUŠE ZBOG 1 GREŠKE: Cvjećarka otkrila trik kako da CIKLAME UVIJEK CVJETAJU  - evo u čemu je tajna
Ciklama je omiljena sobna biljka koja svojim cvjetovima uljepšava dom od novembra do aprila, a nekad i juna. Usjpešna nega ciklame počinje već prilikom kupovine, i zato izaberite biljku koja ima zdrave listove i mnogo pupoljaka.

Ciklama je omiljena sobna biljka koja svojim cvjetovima uljepšava dom od novembra do aprila, a nekad i juna. Usjpešna nega ciklame počinje već prilikom kupovine, i zato izaberite biljku koja ima zdrave listove i mnogo pupoljaka.

Ciklami je potrebna svjetlost, ali ne i jako sunce. Za nju je najbolje mjesto pored prozora ili, između dva prozorska krila u samom prozoru na istočnoj ili sjevernoj strani. Ako ciklamu stavite na zasjenčeno mjesto, listovi će brzo požuteti, a cvjetne drške će se izdužiti i postati savitljive. Ciklama voli prozračne prostorije u kojima temperatura nije viša od 20 stepeni. Najbolje napreduje na sobnoj temperaturi od 18 stepeni.

20191128140405-570983

Zemlja u saksiji za ciklamu mora da bude vlažna. Dovoljno je saksiju sa biljkom staviti u podmetač sa vodom na kamenčiće. Dok ciklama raste i cvjeta, zaliva se dva puta nedjeljno, a u toploj sobi češće. Dok ciklama miruje na hladnom mjestu, dovoljno je zalivanje jednom nedjeljno.

Ciklama se zaliva odozdo uz spoljni rub mlakom, ustajalom vodom ili kišnicom i pri tome se vodi računa da se ne nakvasi gomolj i nadzemni dio. Ako se suviše zaliva i ako se višak vode zadržava u podmetaču, biljka vene, listovi žute, cvjetovi klonu i počinje truljenje. A, ako se ne zaliva dovoljno listovi će se "objesiti" , a cvjetovi uvenuti.

1461684835-ciklamenchik
Ciklama voli vlažan vazduh. Teže se gaji u stanovima sa centralnim grejanjem, zbog niske relativne vlažnosti. U doba rasta i cvjetanja vodi kojom se ciklama zaliva treba dodavati tekuće mineralno đubrivo namjenjeno cvetnim vrstama, jednom do dva puta nedjeljno.

Ciklama se razmnožava iz sjemena ili deljenjem gomolja starijih biljaka. Presađuju se mlade ciklame koje su odgajene iz sjemena ili prepolovljeni gomolji starijih biljaka u male saksije, jer ciklama više cvjeta u malim saksijama. Starije biljke se presađuju kada njihovo korijenje počne da izlazi iz saksije, listovi i cvjetovi uvenu, a novi listovi se pojavljuju. Za mlade biljke treba uzeti jedan broj veću saksiju, a za stare saksiju iste veličine.

Ciklami prija što rastresitije i lako zemljište, sastavljeno od šumskog zemljišta i treseta. Možete da je posadite u mahovinastu zemlju, radi održavanja vlažnosti zemlje.

Prašinu sa listova ciklame treba redovno uklanjati mekom, suhom četkicom. Ne preporučuje se korišćenje sjaja za lišće. Uvenule cvjetove i lisne peteljke ne treba rezati, već ih samo lagano zaokrenuti i otkinuti.

Kada ciklama prestane sa cvjetanjem slijedi period mirovanja. Saksija sa biljkom, sa gomoljem i preostalim lišćem treba da se stavi u hladniju prostoriju, manje zaliva i ne prihranjuje. Kada je nega ciklame pravilna, ova sobna biljka može da traje nekoliko godina i da bude zanimljiv detalj u enterijeru doma.

Ne propustite