TEME

PODRŠKA ZA TALIBANE IMAT ĆE POSLJEDICE? BLINKEN PORUČUJE: "Morat ćemo napraviti reviziju naših odnosa s Pakistanom... neki njihovi interesi u direktnom su konfliktu s našima"

Objavljeno:15.09.2021 - 23:24
A A A Times Arial

Iz SAD-a su poručili kako će "razmotriri odnose" s Pakistanom u narednim tjednima zbog aktualne situacije u Afganistanu. Naime, vrlo je dobro poznata "javna tajna" da su pakistanske službe podupirale i podupiru talibane (još od 90-ih godina). Dakako, takav stav u direktnom je konfliktu sa SAD-om unatoč činjenici da iz Washingtona vole isticati kako imaju partnerske odnose s Pakistanom te kako je Pakistan "važan saveznik u borbi protiv terorizma".

No, američki državni tajnik Antony Blinken održao je govor pred američkim zastupnicima u Kongresu te je pritom rekao: "Pakistan ima brojne interese, a neki od tih interesa su u konfliktu s našima".

Sugerirao je kako su u koliziji pakistanski interesi koji s jedne strane surađuju sa SAD-om u borbi protiv terorizma dok s druge strane daju uporište talibanima. Upitan od strane dužnosnika planira li Washington reviziju odnosa s Islamabadom, Blinken je poručio kako je to upravo u planu te na redu "uskoro".