Parlamenti Srbije i RS-a danas usvajaju zakone o upotrebi srpskog jezika i zaštiti ćirilice: Predviđene kazne za one koji ne budu pisali ćirilicom

Bosna i Hercegovina
Parlamenti Srbije i RS-a danas usvajaju zakone o upotrebi srpskog jezika i zaštiti ćirilice: Predviđene kazne za one koji ne budu pisali ćirilicom
.

Inicijativa o usvajanju zakona, koji će u konačnici završiti na Ustavnom sudu BiH, potekla je od člana Predsjedništva BiH iz RS-a Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, parlamenti u Srbiji i Republici Srpskoj danas će usvojiti zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma. Inicijativa o usvajanju zakona potekla je od člana Predsjedništva BiH iz RS-a Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dodik je jučer u Banjoj Luci izjavio da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave nije samo praznik Republike Srpske i Srbije već svih Srba gdje god oni žive, a zakon predviđa “širenje kruga subjekata koji su u obavezi da koriste ćiriličko pismo, kao i stimulativne mjere koje su usmjerene na privatni sektor, odnosno olakšice za one koji se odluče da u svom radu i poslovanju koriste ćiriličko pismo”. Predviđene su i kazne za one koji ne budu pisali ćirilicom i one iznose od 1.000 do 5.000 maraka.

- Kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava obavezne su da imaju logo i naziv manifestacije ispisan na ćiriličkom pismu. Republičkim propisima mogu se ustanoviti poreske i druge administrativne olakšice za sve koji u svom poslovanju koriste ćiriličko pismo, navodi se, između ostalog, u Prijedlogu ovog zakona.

Već sada je jasno da će ovaj zakon imati dva odvojena života: u Srbiji će on ubrzo stupiti na snagu, dok će Dodik u RS-u pokrenuti još mnogo nacionalnih pitanja dok se to ne desi u manjem, ali boljem bh. entitetu.

I dok svi u manjoj ili većoj mjeri podržavaju donošenje ovog zakona, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović smatra da ponovno udaranje u nacionalne bubnjeve i ponovno raspredanje priče o svesrpskom jedinstvu imaju samo jedan cilj - manipulaciju narodom i sirotinjom.

- Kad god Dodiku treba slamka spasa, Vučić mu je pruži. Tako je i sada. Prije četiri godine najavljeno je donošenje deklaracije o očuvanju srpske nacije. I tada su Vučić i Dodik govorili da treba da se donese neka veća deklaracija, koja treba da spasi napaćeno i tobože ugroženo srpstvo, kazao je Vukanović.

Četiri godine, dodao je on, niko nije slova prozborio o toj deklaraciji. Cilj donošenja ovog zakona je da skrene pažnju javnosti sa suštinskih problema u društvu i da predstavi srpske lidere kao neke velike nacionalne vođe.

- Čovjek koji je podijelio svaku porodicu do posljednjeg atoma sada se predstavlja kao nekakav veliki spasilac, istakao je Vukanović.

S druge strane, jasno je da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa povodom ovog zakona. Potom je jasno da Zajednička komisija Vijeća naroda RS-a i Narodne skupštine RS-a neće postići saglasnost o ovom pitanju, baš kao što je jasno da Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a neće prihvatiti prigovor Bošnjaka. U finalnoj fazi jasno je da će Ustavni sud BiH ovaj zakon proglasiti neustavnim.

DRUGI NAZIV

- Da bi bio usvojen u Republici Srpskoj, ovaj zakon treba da se prilagodi složenoj ustavnoj i nacionalnoj strukturi u ovom entitetu kako ne bi bio diskriminišući i protivan Ustavu. Dakle, ne samo da će zakon u Republici Srpskoj imati drugi naziv (ticaće se jezika srpskog naroda, a ne srpskog jezika) i različit sadržaj kada su neka pitanja posrijedi nego njegove norme ne bi trebalo da budu obavezujuće kao u Srbiji, kazala je predsjednik Udruženja lektora RS-a Aleksandra Savić.

Novi.ba/Oslobođenje

Ne propustite