Black Tie 2 | Tužilaštvo BiH tvrdi da je organizirana kriminalna grupa imala namjeru preuzeti državu

Bosna i Hercegovina
Black Tie 2 | Tužilaštvo BiH tvrdi da je organizirana kriminalna grupa imala namjeru preuzeti državu

Jedna od nezaobilaznih aktivnosti u voćnjacima velikog broja voćara, tokom zimskih mjeseci, je krečenje. Ova zaštitna mjera provodi se od pojedinačnih stabala na okućnicama pa sve do intenzivnih nasada na većim proizvodnim površinama.

Jedna je od aktivnosti koja se kod nas prenosi 's koljena na koljeno' primijenivši se često na pogrešan način, uslijed čega krečenje gubi svoj smisao i suštinu, a greške su isključivo u samom vremenu obavljanja ove aktivnosti.

Obilazeći voćnjake prvo zbog pregleda zdravstvenog stanja, sakupljanja simptomatološkog biljnog materijala, a zatim i rezidbe, jedna stvar često čovjeku 'upadne u oko', a to je krečenje u martu i aprilu. Krečenje u ovim mjesecima predstavlja jako veliku grešku, koja ovu aktivnost čini besmislenom, prenosi Agroklub.

Aktivnosti se provode uz međunarodnu podrušku agencija FBI, DEA i EURUPOL.

 
 

Pritvor je predložen za 18 osoba. U nastavku donosimo i imena osoba: Adnan Smajlović, Sančez Jukić, Aida Halać, Tarik Zulović, Haris Behrama, Mirsad Skopaka, Mak Šemšić, Elmir Sarić, Smail Šikalo, Mustafa Selmanović, Vahidin Munjić, Senad Kadić, Adin Ćatić, Emir Druškić, Sead Preljević, Davor Curla, Gordan Memija i Edin Kačara.

Među lišenima slobode su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

Akcijom rukovodi Tužilaštvo BiH, a mete akcije su osobe povezane s narko kartelom Edina Gačanina Tita.

Podsjetimo, Edin Gačanin je u martu 2023. završio na crnoj listi Ministarstva finansija i trezora SAD. Za njega su naveli da je jedan od najvećih svjetskih trgovaca drogom.

"Rođen je u Sarajevu i vođa je Kartela Tito i Dino koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH. Pored trgovine drogom u velikom broju zemalja, Gačaninov kartel bavi se i pranjem novca i usko je povezan sa grupom organiziranog kriminala Kinahan, transnacionalnom kriminalnom organizacijom koja je već stavljena na listu OFAC prema Izvršnoj uredbi 13581, koja je dopunjena Izvršnom uredbom 13863, zbog uloge koju ima kao važna transnacionalna kriminalna organizacija", naveli su tada iz Ministarstva finansija i trezora SAD.

Tužilac je istaknuo da su osumnjičeni koristili Sky aplikaciju za svoje dogovore i to sve po nalogu Edina Gačanina.

Obrazložio je da je Mustafa Selmanović osumnjičen za zloupotrebu položaja i primanje dara - sat Rolex. Odbrana tvrdi da je sat stekao prije nego što je krenula istraga 2016. godine. Što će kako su naveli utvrditi u cijelom procesu.

V. d. direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić sumnjiči se za zloupotrebu položaja. Navedeno je u obrazloženju da nije postupio po službenoj dužnosti.

Za biznismena Gordanu Memiju se sumnjiči da je bio u organizaciji za dolazak Edina Gačanina. I da mu je predat veliki iznos novca, iako je znao da je novac došao ilegalnim tokovima. U svom obrazlaganju tužilac je naveo i kako je riječ o velikom pranju novca i milionskom iznosu.

Tužilaštvo je izdvojilo i to da je biznismen Gordan Memija platio spomenutim pripadnicima FUP-a angažman kao fizičko osiguranje Edina Gačanina prilikom njegove posjete Sarajevo (Senad Kadić, Adin Čatić i Emir Druškić).

Navedeno je kako je osumnjičena Aida Halać dobijala novac za političku kampanju te da je na kraju ušla u Gradsko vijeće Grada Zenice.

Ne propustite