Vrijeme prolazi, ali zaborava nema: Godišnjica smrti Aljoše Buhe i Dražena Ričla

Nostalgija
Vrijeme prolazi, ali zaborava nema: Godišnjica smrti Aljoše Buhe i Dražena Ričla
Nakon nesreće 18. septembra 1986. godine, na putu za Mostar, u kojoj je na licu mjesta poginuo basista Crvene Jabuke Aljoša Buha, Dražen Ričl zadobio je teške povrede, od kojih je kasnije, tačnije 01. oktobra 1986. godine i podlegao.

Dražen Ričl, poznatiji pod nadimcima Zijo i Para je bio jugoslavenski muzičar, najpoznatiji kao pjevač i gitarist sarajevske grupe Crvena jabuka.

Jugoslovenska javnost 18. septembra 1986. godine ostala je šokirana viješću o saobraćajnoj nesreći članova grupe "Crvena jabuka", u kojoj su stradali 25-godišnji basista Aljoša Buha i pjevač Dražen Ričl.

Kod Jablanice se dogodila teška saobraćajna nesreća. Nakon nesreće 18. septembra 1986. godine, na putu za Mostar, u kojoj je na licu mjesta poginuo basista Crvene Jabuke Aljoša Buha, Dražen Ričl zadobio je teške povrede, od kojih je kasnije, tačnije 01. oktobra 1986. godine i podlegao.

jkbz3m

Za kratko vrijeme svog života talentovani Buha ostavio je ogroman trag, a njegovi prijatelji i fanovi nastojeći ga sačuvati od zaborava 2008. godine postavili su spomen-ploču u ulici Kočevska čikma, na zgradi u kojoj je živio sa svojom porodicom do kobnog septembarskog dana.

Sahranjen je u Zenici na groblju u Crkvicama, pored majke koja je preminula za vrijeme njegovog života.

Dražen Ričl, bio je glumac, komičar, nadrealista, jedan od pokretača Novog primitivizma, gitarista nekoliko sarajevskih muzičkih grupa, frontman i jedan od pokretača poznate muzičke grupe Crvena jabuka.

Ričl je jedno vrijeme bio i gitarist sastava Elvis J. Kurtović, te glumac u Top listi nadrealista. Rođen je u Sarajevu, 12. marta 1962. godine.

Odrastao je sa majkom Elvirom na Koševu, završio nižu muzičku školu u Sarajevu, smjer – akustične gitare. Po završetku II sarajevske gimnazije, upisuje fakultet Novinarstva. U to vrijeme osniva svoj prvi bend – “Misterija” koji nije dugo trajao. Tokom srednje škole, ponovo svira u grupi Znak Sreće, gdje istovremeno i komponira i piše pjesme. 1980. godine, Zijo napušta grupu i odlazi u vojsku, a nakon povratka, priključuje se projektu Top Lista Nadrealista Radio Sarajeva.

Još jedan nadimak Para je dobio u jednoj anegdoti prilikom igre sa djecom. U septembru 1981. godine, nastupa sa grupom Žaoka (jer je grupa “Znak Sreće” u međuvremenu promijenila ime) na legendarnom koncertu Zabranjenog Pušenja. Grupa uskoro prestaje sa radom.

U proljeće 1982. godine, rodila se ideja za grupu Elvis J. Kurtovich, u koju Zijo prelazi svirati u jesen. U njoj se po prvi put pojavljuje i kao pjevač pjesme koju je i sam komponovao i napisao: “Sva su raja otišla na more”.

Uskoro zbog neslaganja u bendu, Zijo napušta grupu i počinje raditi sasvim neke druge stvari. Već je tada imao mnoge pjesme. U proljeće 1985. godine, Zijo i Zlaja razgovaraju o tome da naprave zajednički bend. Ubrzo su i pronašli ostale članove benda, te snimaju i prvi album grupe Crvena Jabuka. Slijedila je prva turneja 1986. godine, koja nikada nije održana.

in-memoriam-prije-27-godina-napustio-nas-je-drazen-ricl-1

U znak sjećanja i odavanja počasti članovima grupe koji su izgubili živote, Crvena Jabuka održala je koncert u Skenderiji, 13. oktobra 1986. godine, simboličnog naziva "Pjesma za Crvenu Jabuku" na kojem su nastupili sarajevski muzičari i grupe svih generacija.

Grupa Crvena jabuka nastavila je svoj rad 1987. godine. Darko Cunja Jelčić, Dražen Žerić Žera i Zlatko Arslanagić posvetili su Ziji i Aljoši album "Za sve ove godine", a zatim slijede albumi "Sanjati", "Tamo gdje ljubav počinje", "Nekako s proljeća", a 1996. godine objavljen je album "U tvojim očima" na kojem se našla pjesma Dražena Ričla "Sanjam te" koju je dovršio Žera.

Zijo je ostavio još mnoge pjesme koje se i danas pjevaju i sjećaju nas na njega - "Nek' te on ljubi", "Da je samo malo sreće", "Bježi kišo s prozora", "Tugo, nesrećo", "Dođi kod mene", "Bivše djevojčice, bivši dječaci", "Kad je noć hladna i zvjezdana".

Ričl je imao 24 godine, sahranjen je na sarajevskom groblju Bare.

 

 

Ne propustite