Na današnji dan 2014. godine: Održan referendum o nezavisnosti Škotske

 Na današnji dan 2014. godine: Održan referendum o nezavisnosti Škotske
Za odcjepljenje od Ujedinjenog Kraljevstva izjasnilo se ...

Referendum o nezavisnosti Škotske je održan u četvrtak, 18. septembra 2014., od 7h do 22h. Referendumsko pitanje je bilo Treba li Škotska biti neovisna država? (engl. Should Scotland be an independent country?).

Nakon dogovora škotske vlade i vlade Ujedinjenog Kraljevstva, iznesen je prijedlog zakona o referendumu za neovisnost Škotske kojim su definisani uslovi za održavanje referenduma. Prijedlog zakona je usvojen u škotskom parlamentu 14. novembra 2013., a dobio je kraljevski pristanak 17. decembra 2013.

scotland2

Osnovna pitanja koja su se razmatrala u referendumskoj kampanji ticala su se privredne snage Škotske, njene odbrane, budućih odnosa s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva i članstva u međunarodnim organizacijama, posebno u Evropskoj uniji i NATO-u.

Glavni pobornici škotske nezavisnosti su vladajuća Škotska nacionalna stranka, Škotski zeleni i Škotska socijalistička stranka; nastupaju pod sloganom Da Škotska (engl. Yes Scotland).

Glavni pobornici ostanka u uniji su Škotski laburisti, Škotska konzervativna stranka i Škotski liberalni demokrati; nastupaju pod sloganom Bolje zajedno (engl. Better Together).

Prema posljednjim istraživanjima, većina Škota je protiv izlaska iz Ujedinjenog Kraljevstva.

scotland3

Prema rezultatima objavljenima 19. septembra 2014., škotsko biračko tijelo je većinom glasova izabralo ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu. Za odcjepljenje od Ujedinjenog Kraljevstva izjasnilo se 44.7% birača, dok je za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu bilo 55.3% birača. Postotak nevažećh listića je bilo 0.09%, a Ukupan broj birača 3.623.344.

Ne propustite